Izložba „Boje Boga“ do sredine maja

Požarevac

Kultura

Izložba „Boje Boga“ do sredine maja

Foto: M.R, Galerija Narodnog muzeja

How Good Of A Friend Are You Really?

Jedan od mogućih odgovora na pitanje šta je put ikonopisca u savremenom svetu i na koji način treba pristupiti rešavanju slikarskih problema nudi nova izložba otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac.

Izložbom ikona pod nazivom „Boje Boga“ požarevačkoj publici predstavio se Mijalko Đunisijević iz Čačka. Izloženi radovi su nastali od 2012. do 2024. godine.

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da je tanka linija između savremenog ikonopisa i slikarstva.

“Poštovanje kanona ispričan jezikom današnjice savremenom ikonopiscu nije smetnja, već izazov. Stvaralački odnos prema kanonskom vodi ka novim duhoviđenjima i novim formalnim rešenjima, čime se zaokupljuje i Mijalko Đunisijević. Njegov stil ikonopisa stoji na međi modernog i tradicionalnog. On svojom umetnošću ne narušava tradiciju u suštinskom smislu, već nastoji da iznađe nova ikonografska rešenja, upotrebljavajući  detalje prepoznatljive današnjem, savremenom čoveku“, rekla je ona.

Mijalko Đunisijević je završio Akademiju SPC za umetnost i konservaciju u Beogradu. Ikonopisom se bavi od 2002. godine. Izlagao je 13 puta samostalno i više od 30 puta kolektivno. Na 27. izložbi ikona 2023. godine u Kulturnom centru Šabac dobio je nagradu.

Izložba je otvorena do 14. maja, ulaz je slobodan.

To Top