Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Braničevo

Saopštenja

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U periodu od 22. do 28. aprila, biće obeležena Nedelja prevencije povreda u saobraćaju.

Ova nedelja obeležava se širom sveta svake poslednje nedelje u aprilu, sa namerom da se skrene pažnja na katastrofalne posledice koje saobraćajne nezgode ostavljaju na pojedince, njihove porodice i društvo u celini.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije saobraćajne nezgode su vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine. U Republici Srbiji u poslednjih pet godina prosečno je na godišnjem nivou ginulo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a 16.000 lakše telesne povrede.

Gotovo polovinu poginulih na našim putevima čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobraćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštovanjem propisa i odgovornim ponašanjem u saobraćaju daju direktan doprinos smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na našim putevima. Posebno skreću pažnju vozačima na to da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vozačima i putnicima u vozilu da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu vozila.

To Top