Izložba „Čačanske lepotice“ do kraja maja

Požarevac

Kultura

Izložba „Čačanske lepotice“ do kraja maja

Foto: Narodni muzej Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu otvorena je izložba slikarskih radova na jagnjećem pergamentu „Čačanske lepotice“ Laposave Milošević Sibinović.

Leposava Milošević Sibinović je rođena u Čačku 1950. godine. Diplomirala je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu gde je pohađala i postiplomske studije. Magistrirala na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos 1980. u Meksiku. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata.

„Izložba pod simboličnim nazivom sorte šljive „Čačanske lepotice – Slikarski radovi na jagnjećem pergamentu“ stoji poput vizuelne arheologije, otkriva činjenice, simbole i emocije dok pokušava da kroz jedan likovni događaj naglasi prioritet očuvanja ekosistema i zdrave životne sredine“, rekla je na otvaranju izložbe Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja Požarevac.

Ona je dodala da Leposava Milošević Sibinović voli dizajn površine, teksturu, slojeve, prigušene boje — artefakte koji sugerišu ličnu i kolektivnu istoriju i emocije iza događaja i ideja.

Autorka izložbe rekla je da je Požarevac grad u kome još nije izlagala, ali da je za njega vezuje učešće na Bijenalu Milene Pavlović Barili 2015. godine.

 Izložbom „Čačanske lepotice“ umetnica se prvi put predstavila publici u Čačku kada je bio prestonica kulture 2023. godine. Namera autorke je bila da umetničkom refleksijom na otmenoj inspirativnoj pergament podlozi hvali čačanske sorte voća i vredne naume naučnika voćara. Izložba sa puno emocija i empatije povezuje više važnih aspekata kao što su: ekološki, naučni, zdravstveni, istorijski, kulturni, likovni i zavičajni.

Izložba je otvorena do 27. maja, ulaz je slobodan.

To Top