Izložba Jovanke Likar pred požarevačkom publikom

Požarevac

Kultura

Izložba Jovanke Likar pred požarevačkom publikom

Foto: S.Stojadinović

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba radova na papiru i od papira pod nazivom „Propustljvost duše - Beleške o istraženim i neistraženim oblastima“ umetnice Jovanke Likar.

Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, istakala je da se ovom izložbom publika upoznaje sa onom stranom ličnosti Jovanke Likar kada se ona ne bavi profesurom, već nam otkriva čime je zaokupljena u svojim intimnim trenucima dok sublimira svo stečeno umetničko znanje.

 „Negde na ivici poznatog sveta Likar gomila ljude i njihova obličja koji žive svetlosnim godinama daleko od vreve urbanizma. Avanture ove umetnice pune su likova često nepravilne fizionomije, izniklih iz fantazija i šaputanja. Likar je raznobojnim nitima izgradila jedan čudesan svet koji živi van prostora i vremena“, kazala je Radosavljević.

Umetnica Jovanka Likar naglasila je da je ova izložba nastala kao likovni izraz koji je proizašao iz susreta sa ljudima, događajima, idejama i životnim osećanjima.

„Portret  je glavni motiv mog likovnog izražavanja i vizuelne komunikacije, a moja pažnja je na licu koji je najčešće odraz celokupnog bića. Portreti su proistekli iz ambicije da u određenim formatima zabeležim sklop stanja i trenutnih događanja, kao  jedan  nepresušni izvor ideja i mogućih  likovnih rešenja“, rekla je Likar.

Jovanka Likar je rođena u Požarevcu, a diplomirala  na Akademiji umetnosti 1995. godine u Novom Sadu na odseku za likovne umetnosti i pedagogiju. Učestvovala je na više grupnih izložbi u Sarajevu, Novom Sadu i Požarevcu. Prvu samostalnu izložbu imala je u galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu 2002. godine. Od 1996. godine radi kao profesor i nastavnik likovne kulture.

Radovi nastali u tehnici akvarela, gvaša, kolaža i reljefa Jovanke Likar mogu se pogledati do 5. jula u požarevačkoj galeriji, a ulaz je besplatan.

To Top