Izložba kao svedočanstvo o istoriji građanskog života u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Izložba kao svedočanstvo o istoriji građanskog života u Požarevcu

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti otovrena je izložba fotografija iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac pod nazivom „Za sećanje od...“ autora muzejskog savetnika etnologa Danice Đokić.

Odabrane fotografije koje potiču iz riznica arhiva porodica Jeličić, Miladinović, Pavlović, Dimitrijević i drugih dospele su u Narodni muzej kao svedočanstva o vlastitoj istoriji, ličnim sećanjima i uspomenama.

Na fotografijama su požarevačke porodice koje prikazuju istoriju ovog grada od kraja 19. veka do 30-tih godina 20. veka.

„Fotografije prate promene vizuelnog identiteta grada, odnosno njegovih građana i svedoče o istoriji građanskog života u Požarevcu. Osim što imaju dokumentarnu, fotografije imaju i umetničku vrednost - odražavaju stil epohe u kojoj su nastale, a koji se prepoznaje prema pojedinim vizuelnim karakteristikama kao što su: detalj, oblik, kontrast, motiv, kompozicija i pokret“, istakla je Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu.

Danica Đokić, autorka izložbe, podsetila je na bitne momente u razvoju fotografije u Požarevcu i Srbiji.

“Sedamdesetih i osamdesetih godina 19. veka u Požarevac dolaze fotografi koji se zadržavaju i po nekoliko godina, kao što su Franc Baubin, Franc Padović i Jovan Vlaović ili Vlahović, pri čemu se Vlaović zadržao najduže, od 1877. do 1887. godine. Prvi stalni fotografi bili su Dimitrije Mita Dimitrijević i Dušan Živojinović Šapčanin. Dimitrijević je otvorio salon oko 1891. godine, a Živojinović 1893. godine. Njihovi dostojni naslednici, u prvoj polovini 20. veka su Dragomir Draga Pavlović, Mihajlo Simić i Gradimir Vulović. Njihovo zanatsko umeće sadrži dokumentarno i umetničko poimanje stvarnosti jednog vremena i prostora zastupljenog uz blesak kamere „za sećanje“, rekla je Đokić.           

Etnolog Danica Đokić objavila je više od 70 stručnih članaka u časopisima u Srbiji i van nje, priredila je više tematskih izložbi i kataloga, a od autorskih izdanja izdvaja se „Zanati u Požarevcu krajem 19. i početkom 20. veka“, koja je mnogim autorima poslužila kao baza za knjige ili projekte. Za sobom ima i pet dokumentarnih etnoloških filmova. 

Izložba traje do 21. decembra, a ulaz je besplatan.

To Top