Izložba meksičkih grafičara pred požarevačkom publikom

Požarevac

Kultura

Izložba meksičkih grafičara pred požarevačkom publikom

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba meksičkih grafičara „Grafičke vizije 7“.

„Grafičke vizije 7“ autorski je projekat mr Leposave Milošević Sibinović. Ona je ovaj projekat međunarodne kulturne saradnje ostvarila u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu. Ovo je treća izložba, posle „Crteža na papiru amate iz Ksalitle“  i izložbe „Naša prava na našim rečima“, na kojoj Narodni muzej i Meksička ambasada beleže saradnju koja postaje kontinuirana.  

Na izložbi se mogu videti radovi meksičkih umetnika koji imaju uspešnu karijeru u Meksiku, takođe su učesnici brojnih bijenala, umetničkih radionica u zemlji i inostranstvu, dobitnici su brojnih priznanja i nagrada.

„Izbor radova od 26 autora je bogat u pogledu forme i ide od figuracije do potpune svedenosti apstrakcije. Sloboda ličnih teritotrija grafičkog tabaka prilagođena je tehnikama, često u kombinaciji tradicionalnih sa novim tehnologijama. Učesnici su uspešni istraživači tajni kiseline, metalnih ploča, digitalnih prolaza i vremena, vešti korisnici grafičkih alatki. Bilo da su u znaku društvene ili lične preokupacije, da čuvaju tragove prošlosti opterećene emocijama ili su refleksije likovno atraktivnog trenutka, pojedinačne grafike sadrže punoću u okviru svoje unutrašnje logike. Prisutna kriza realnog sveta na pozadini razvoja tehnologija i autentične napetosti izoštravaju umetnički senzibilitet“, istaknuto je u tekstu kataloga Leposave Milošević Sibinović koji prati izložbu.

Izložba je otvorena do 31. maja, a ulaz je slobodan.

O autorki izložbe

Leposava Milošević Sibinović je magistrirala na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos 1980. u Meksiku. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata. Zastupljena u brojnim galerijama i muzejima (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremeene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Gradu Meksiku, Narodni muzej Zaječar, Galerija Nadežda Petrović u Čačku, Muzej skulpture, Niređkaza, Mađarska).

Dobitnica je 40  nagrada i priznanja za umetničku aktivnost: nagrada ULUPUDS-a za životno delo, 2010, nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, 2011; velika nagrada ULUPUDS-a za 2011. godinu, zlatni orden Astečkog orla - stepen znamenja Sjedinjenih Država Meksika 2018. i Vukova nagrada za 2018.

Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima.

To Top