Predstavljeni turistički potencijali opštine Veliko Gradište

Veliko Gradište

Turizam

Predstavljeni turistički potencijali opštine Veliko Gradište

Foto: Opština Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

Opština Veliko Gradište organizovala je za predstavnike medija obilazak turističkih potencijala koji ovu destinaciju čine posebnom i u širem regionalnom okviru.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište,  kazao je da je cilj lokalne samouprave razvoj turizma, što je i deo desetogodišnjeg plana razvoja opštine koji je ovih dana stavljen na javni uvid.

PLAN RAZVOJA: VELIKO GRADIŠTE DO 2023. PREPOZNATLJIVA TURISTIČKA DESTINACIJA

On je predstavio medijima prirodne resurse opštine – Pek, Dunav i Srebrno jezero koji su privukli i mnogobrojne investitore koji perspektivu vide upravo na Srebrnom jezeru.

Predsednik je podsetio i na bogatu turističku ponudu u okruženju, od Ramske i Golubačke tvrđave, Viminacijuma, Ljubičeva, Lepenskog vira do manastira Nimnik i Tumane.

“Vlada Republike Srbije i predsednik države prepoznali su ovu destinaciju i ulažu se ogromna sredstva. Trenutno se radi brza saobraćajnica od autoputa do Srebrnog jezera, odnosno do Velikog Gradišta i Golupca koja bi trebala da bude završena do naredne godine. Radi se i aerodromska pista i aerodrom, to smo dali Republici Srbiji, sada je vlasnik Republička direkcija za imovinu i očekujemo nastavak radova. Za nekoliko dana se raspisuje javna nabavka za marinu koja će da bude jedna od najlepših na Dunavu, sa svim pratećim sadržajima za šta je Ministarstvo turizma izdvojilo oko 2,5 miliona evra, a trebala bi da se završi naredne godine“, najavio je Milić.

Dragan Milić

Napomenuo je i da su odobrena sredstva za šetno-biciklističku stazu pored Dunava, od Rama do Zatonja, koja će se spojiti sa Srebrnim jezerom i dalje, prema Golupcu. Takođe, do Srebrnog jezera vodiće, od jeseni, i staza od “Mode“, pogodna za šetnju.

Akcenat je i na sve većem zapošljavanju u turizmu od kojeg trenutno živi oko 400 ljudi, a ove sezone očekuje se završetak još 500 apartmana koji će trebati nove radnike.

Na Srebrnom jezeru u planu je, kako kaže, i izgradnja zatvorenog bazena, trga i crkve na vodi kao i čišćenje jezera i izgradnja kanalizacione mreže oko njega za šta se očekuju sredstva.

Pored toga, kod Ministarstva ekologije prošla je investicija za izgradnju devet kilometara kanalizacione mreže u gradu i sistem za pročišćavanje otpadnih voda koje sa Srebrnog jezera idu u grad. Očekivanja lokalne samouprave su da se, pored trenutnog asfaltiranja ulica, uredi i glavna ulica u gradu sa fasadama i kolovozom, što je sve, ukupno gledano, krupan korak za ovu opštinu.                            

O turističkim potencijalima govorila je i Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije opštine, zahvalivši svima koji su doprineli njenoj promociji. Takođe, ona je istakla da je samo jezero, uz bogatu ponudu za decu i odrasle, prošle godine ostvarilo rekordnih 130.000 noćenja.

Predsednik Sportskog saveza opštine Dušan Banović predstavio je izuzetan sportski sadržaj  u turizmu sa glavnim fokusom na mlade.

Nove projekte vezane za turizam, pre svega Ramsku tvrđavu, najavila je Snežana Milošević, predstavnica nemačkog udruženja “Fokus Evropa“ za Istočnu Evropu, među kojima je organizacija kolektivnih venčanja na ovoj srednjovekovnoj lepotici.

 

To Top