Izložba radova na papiru iz zbirke požarevačkog muzeja

Požarevac

Kultura

Izložba radova na papiru iz zbirke požarevačkog muzeja

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti publika može pogledati izložbu pod nazivom „Crteži i grafike 2 – izbor iz fonda istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac“. Ovo je druga postavka radova na papiru koja se izlaže posle sedam godina, a koja se odnosi na radove rađene tehnikom crteža i grafike.

Govoreći o postavci, autor izložbe, viši kustos Marina Radosavljević, rekla je da u istorijsko-umetničkoj zbirci Narodnog muzeja radovi nastali na papiru, crtež i grafika, imaju vodeće mesto po broju.

„Preko njih možemo uočiti deo širih stilskih tokova srpske umetnosti perioda kada su oni nastali. Zbirka sadrži crteže i grafike jugoslovenskih autora izvedenih u različitim tehnikama – najviše u crtežu i različitm vidovima printova, od originalne grafike preko serigrafije, i čini preko dve trećine od ukupnog broja svih radova u zbirci. Bogat deo fonda istorijsko-umetničke zbirke odnosi se najviše na crteže i grafike srpskih, odnosno jugoslovenskih aktuelnih umetnika, koji su stvarali od sedamdesetih godina do danas“, kazala je Radosavljević.

Radovi su dobijeni od strane Republičke zajednice kulture, kao poklon od samih autora posle samostalnih autorskih izložbi u muzeju ili su otkupljeni. Neki od autora su Ranko Lučić, Dušan Todorović, Živko Đak, Danica Masniković, Slobodan Knežević, Ljiljana Stojanović i Miroslav Arsić.

„U istorijsko-umetničkoj zbirci Narodnog muzeja u Požarevcu nalaze se grafička dela na kojima su još uvek prisutni ostaci međuratne, ratne i posleratne filozofije intimističkog pristupa, ali i dela umerenog modernizma koja će vremenom otvarati prostore grafici proširenog značenja zasnovanoj na ideologijama neokonstruktivizma, konceptuale, industrijske i kompjuterske tehnologije“, zaključila je Radosavljević.

Izložba je otvorena do 22. februara. Ulaz je slobodan.

To Top