Izložba slika na kojima dominira ljudska figura

Kučevo

Kultura

Izložba slika na kojima dominira ljudska figura

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

U holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ biće otvorena izložba slika na kojima dominira ljudska figura, autorke Teodore Nikolić.

Serija slika nastala je kao posledica želje za  istraživanjem i reinterpretacijom nepresušne teme koja je kroz čitavu istoriju predmet umetničke obrade. Odabir ovog motiva, kao i tehnike ulja na platnu, jeste svojevrsna potreba za ponovnim okretanjem, kako prirodi slike, tako i prirodi nas samih. 

Usled dominacije savremenih tehnologija koje su inkorporirane i u vizuelnu umetnost, slikarstvo se kao medij tom slučaju često može smatrati neinovativnim i prevaziđenim. Međutim, slika kao konkretan predmet u sebi sadrži čovekovu potrebu da preoblikuje neku materiju i oživi je svojom imaginacijom i umećem. 

Ne težeći da stvori puku kopiju realnosti koju posmatra, čovek transformiše doživljeni prizor i u dodiru sa materijom boje, stvara do tada nepostojeću, novu sliku sveta oko sebe.

Istraživanjem potencijala tehnike kao i mogućnosti koje pruža jedan isti motiv, otvaraju se polja za nova rešenja formalnih problema. Stoga je serija slika na kojima se ponavlja jedan isti model, prilika da se dođe do pronalaženja novih ideja naglašavanjem različitih likovnih elemenata.
Beleženjem atmosfere trenutka i karaktera protagonista, izražena je težnja za prenošenjem emocije i lepote prizora. 

Otvaranje izložbe zakazano je za utorak, 19. jul, sa početkom od 20 časova.

To Top