Javna sednica sindikata: „Dostojanstven rad za dostojanstven život“

Požarevac

Događaji

Javna sednica sindikata: „Dostojanstven rad za dostojanstven život“

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Savez samostalnih sindikata Srbije organizuje u četvrtak, 26. oktobra, javnu sednicu ispred Narodne skupštine Srbije na kojoj će učestvovati i predstavnici iz Braničevskog okruga. Cilj je da se skrene pažnja javnosti na niske plate kojima većina članova sindikata ne može da podmiri osnovne životne potrebe, rečeno je na konferenciji za medije Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Požarevac i opštine Braničevskog okruga.

Po rečima Dejana Zorka, predsednika Saveza samostalnih sindikata u Požarevcu, Savez samostalnih sindikata Srbije doneo je odluku o organizaciji javne sednice na osnovu zahteva njihovih članova. Sednici će obavezno prisustvovati republički odbori svih granskih sindikata, sva opštinska i gradska veća sa teritorije Srbije koja su u sastavu Saveza samostalnih sindikata Srbije, a pošto je javna može prisustvovati svako ko želi.

Glavni razlog za održavanje javne sednice su niska zarada radnika u Srbiji kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

„Zarade su nedovoljne za normalan život, dok je prisutan svakodnevni skok cena namirnica, robe i usluga, skoro svih troškova. Inflacija je mnogo veća od rasta zarada, te plata većine naših članova ne može da podmiri osnovne životne potrebe. Minimalna zarada je niža od minimalne potrošačke korpe“, ističe Zorko.

Drugi razlog je nedonošenje granskih kolektivnih ugovora po sektorima na osnovu kojih bi se ušlo u pregovaranje i donosili pojedinačni kolektivni ugovori kod poslodavaca i nepoštovanje već potpisanih kolektivnih ugovora od strane poslodavaca i Vlade RS.

Još jedan razlog za nezadovoljstvo članova Saveza samostalnih sindikata Srbije je nepostojanje socijalnog dijaloga na svim nivoima, kaže Zorko. Kao primer naveo je donošenje odluke o visini minimalne cene rada za narednu godinu bez učešća sindikata, kao i donošenje odluke o visini zarade zaposlenih po delatnostima.

Takođe, jedan od problema je usvajanje predloga zakona od strane Vlade RS i prosleđivanje skupštini na usvajanje bez prethodne javne rasprave i mogućnosti aktivnog učešća sindikata, a sve po hitnom postupku.

„Cilj javne sednice je da se skrene pažnja javnosti o ovim problemima, da naš glas čuje Vlada Republike Srbije i tretira nas kao socijalnog partnera, da se počne sa uvažavanjem naših predloga i stavova“, naglašava Zorko.

Slogan javne sednice je: „Dostojanstven rad za dostojanstven život“.  Okupljanje učesnika javne sednice na trgu Nikole Pašića je od 11, a početak u 12 časova.

To Top