Jesenja depresija – kako obojiti sivilo

Braničevo

Zdravlje

Jesenja depresija – kako obojiti sivilo

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Lepo, sunčano vreme zamenila je kiša, sivilo, hladnoća i sve to u velikoj meri odražava se i na naše raspoloženje. Bezvoljni smo, nervozni, osećamo umor i pad energije, ne izlazi nam se iz kuće. Ako ovo stanje potraje duže od dve nedelje može se reći da ste u jesenjoj depresiji, istakla je za Jutarnji program Radio Beograda 1 psihoterapeut Danka Đukanović, prenosi RTS.

Kada dođe jesen, obično smo usporeniji, treba nam više vremena da uradimo neke stvari, umorniji smo. Sa smenom godišnjih doba očekivane su i promene raspoloženja. Međutim, ukoliko ova bezvoljnost potraje duže od dve nedelje onda je sasvim opravdano govoriti o jesenjoj ili sezonskoj depresiji, piše RTS.

„Jedan od simptoma koji ukazuje na jesenju depresiju jeste i poremećaj sna, bilo da je reč o dužem spavanju ili pak, o isprekidanom snu. Takođe, obratite pažnju i na kilažu. U periodu jesenje depresije može doći do naglog debljanja ili gubitka kilograma. Često se dešava i da više ne uživamo u stvarima koje su nam pre pričinjavale zadovoljstvo", navela je  sagovornica, prenosi RTS.

Kompletnu vest pročitajte OVDE.

To Top