Jovana Dišić dobitnica nagrade „Miloš Crnjanski“

Kučevo

Društvo

Jovana Dišić dobitnica nagrade „Miloš Crnjanski“

Foto: J.D.

How Good Of A Friend Are You Really?

Autorka Jovana Dišić, direktorka Biblioteke „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo, dobitnica je prestižne nagrade „Miloš Crnjanski“ za svoj prvi roman „Vakuum“, koji je 2022. godine objavila izdavačka kuća „Vulkan“.

Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, koji je radio u sastavu prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, prof. dr Slađana Jaćimović i prof. dr Milo Lompar (predsednik), većinom glasova je odlučio da nagradu „Miloš Crnjanski“ za 2022/2023. godinu dodeli romanu „Vakuum“, u kojem su pripovedanjem u prvom licu, objedinjeni roman lika i obrazovni roman.

„Smeštena na marginu životne situacije, koju prostorno predstavlja sugestivno dočarani ambijent malog grada, koju egzistencijalno određuje osećanje lične neuspešnosti, obuzeta nesigurnošću u nastojanju da osvetli značaj književnosti, junakinja romana biva upletena u intrigu koja se razvija u dva pravca: opisujući život jednog policajca i ubice, ona postepeno dopire do težišnih tačaka razumevanja same sebe. Zanimljivost zapleta, smišljena upotreba lajtmotiva, promena pripovednih planova, raznorodni i živopisni likovi i situacije, koloritno osvetljen društveni kontekst zbivanja, uverljiva predstava o osećajnosti novog vremena i novih naraštaja, predstavljaju svojstva koja su omogućila žiriju da se opredeli za roman Jovane Dišić“, navodi se u obrazloženju odluke žirija.

Ovu nagradu dodeljuje piščeva zadužbina na osnovu testamentarnog određenja Vidosave Crnjanski. Nagrada se dodeljuje svake dve godine za najbolje prvo delo iz jednog od onih književnih žanrova u kojima se ogledao Miloš Crnjanski. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Sadašnji donatori nagrade su izdavačka kuća „Klet“ i Narodna biblioteka Srbije.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top