Kakvog je kvaliteta voda u Peku i okolnim bunarima?

Kučevo

Društvo

Kakvog je kvaliteta voda u Peku i okolnim bunarima?

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Rezultati analize zemljišta i ribljeg fonda i dalje na čekanju, kažu u opštini Kučevo.

Početkom juna u Kučevu je uzorkovano zemljište desetak metara od obale Peka na više tačaka i dve vrste ribe poslate su na analizu sa ciljem da se utvrdi da li je prisustvo teških metala u Peku uticalo na zemljište oko reke i riblji fond.

Darijan Drikić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo zadužen za ekologiju, kaže da rezultati još uvek nisu stigli i da pretpostavlja da se to odužilo zbog godišnjih odmora. U međuvremenu, ponovo je uzorkovana voda iz bunara, kao i iz samog Peka.  Iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac stigli su rezultati.

„Voda u svim bunarima je ispravna za piće i dobili smo preporuku da se uradi njihovo prečišćavanje iz preventivnih razloga, odnosno pražnjenje i dezinfekcija bunara“, istakao je Drikić.

Podsećamo da je voda ranije bila neispravna u četiri bunara: na teritoriji Voluje u dva bunara bili su povišeni sulfati, u Neresnici u jednom bunaru zabeležena je povišena vrednost mangana, a na području Kučeva u jednom bunaru koji se nalazi baš u blizini reke bilo je povišeno gvožđe.

Što se tiče vode iz reke, sada je bistra i bezbedna za kupanje, tvrdi Drikić.

„Analize  su pokazale da su teški metali u dozvoljenjim granicama, samo je suflat bio u gornjim granicama, dok su bakar, gvožđe i mangan u donjoj granici“, naglašava on.

Drikić kaže da i dalje nemaju komunikaciju sa kompanijom „Ziđin“ i da lokalna samouprava ne zna sa sigurnošću da li je filter stanica puštena u rad, ali im to što je Pek bistar govori da nema ispuštanja otpadnih voda iz rudnika bakra u Majdanpeku. Ukoliko ponovo dođe do zamućenja, kako kaže, odmah će reagovati i uraditi analize.

Što se tiče utvrđivanja drugih zagađivača reke Pek kaže da nisu dobili još uvek nikakve informacije od vodnog inspektora, ali i da rukovodstvo opštine radi na tome.

„Opština Kučevo dobila je sredstva za izgradnju kanalizacione mreže u dužini od 24 kilometra. To je velika stvar za nas jer izgradnja te mreže obuhvata i izgradnju filtera za prečišćavanje otpadnih voda. To znači da će otpadne vode prvo biti prečišćene kroz filtere, pa će se tek onda ispuštati u Pek. Na taj način ćemo smanjiti zagađenje reke“, rekao je pomoćnik predsednika opštine Kučevo zadužen za ekologiju.

>>KINA ULAŽE U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU OPŠTINE KUČEVO<<

To Top