Tokom vikenda Pek ponovo bio mutan

Kučevo

Društvo

Tokom vikenda Pek ponovo bio mutan

Foto: Slobodan Kovačević

How Good Of A Friend Are You Really?

Proteklog vikenda reka Pek ponovo je bila mutna. Šta je razlog tome ovaj put – kiša ili otpadne vode iz rudnika bakra?

Društvenim mrežama ponovo kruže fotografije Peka, proteklog vikenda voda je bila žuto-braon boje. Dok jedni tvrde da je do zamućenja došlo zbog ispuštanja otpadnih voda iz rudnika bakra u Majdanpeku, drugi smatraju da su „krive“ obilne padavine. Pojedini ne isključuju mogućnost da su obe tvrdnje istinite, odnosno da su namerno ispuštene otpadne vode iz rudnika ovog vikenda kako bi se zamućenost reke pripisala kiši.

Pek u Kučevu kod plavog mosta

Dobra vest je da je Pek u Kučevu od jutros bistriji nego tokom vikenda, ali meštani strahuju da će ponovo doći do zamućenja, situacija se bukvalno menja iz dana u dan. U međuvremenu, još uvek se čeka se odgovor od nadležnih.

>>PEK NA ČEKANJU<<

„Očekujemo da nam u toku ove nedelje stigne dopis od republičkog inspektora za zaštitu životne sredine“, kazao je Slobodan Stokić, član kučevačkog Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i ruralni razvoj i najavljuje da je u planu formiranje radnog tima sa stručnim konsultantima koji će raditi na rešavanju problema u vezi Peka.

Po rečima Ivana Rajičića, predsednika opštine Kučevo, na Savetu Braničevskog okruga prošlog utorka jedna od tačaka je bilo i zagađenje reke Pek.

„Izvestio sam članove Saveta i načelnika okruga o trenutnoj situaciji  i svemu što smo preduzeli. Uradili smo prošle nedelje analizu vode iz privatnih bunara na teške metale, prijavila su se 23 domaćinstva. Očekujemo da u toku nedelje stignu rezultati iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac“, rekao je Rajičić za E-Braničevo.

Od predviđenih aktivnosti ostalo je još da bude urađena analiza zemljišta u slivu Peka i ribljeg mesa.

Ni građani ne sede skrštenih ruku. Nebojša Joksić, jedan od administratora FB grupe „Sačuvajmo reku Pek“, 19. marta predao je jednoj laboratoriji iz Beograda na analizu uzorak vode iz Malog Peka, koji se uliva u Veliki Pek.

„Upoređujući rezultate ispitivanja dostavljenog uzorka reke Pek sa maksimalno dozvoljenim graničnim vrednostima emisije, propisanim Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje, može se zaključiti da su za parametre amonijum jon, nitriti, sulfati, mangan i HPK povećane vrednosti u odnosu na granične vrednosti za treću klasu vode“, piše u komentaru rezultata.

Primera radi, dozvoljena vrednost mangana je 300, a rezultati pokazuje prisustvo 2.900 mikrograma po litru.

To Top