Katarina Marinković (14) pokazala da biti umetnik ne zavisi od godina (FOTO)

Požarevac

Život

Katarina Marinković (14) pokazala da biti umetnik ne zavisi od godina (FOTO)

Foto: privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Onima koji su se sreli sa portretima Katarine Marinković iz Požarevca, na prvi pogled može da izgleda neverovatno da je tako zrela i temeljno nacrtana dela stvorila jedna četrnaestogodišnjakinja.

Kako kaže, oduvek je volela da crta, ali da ima talenat shvatila je u petom razredu, kada je to potvrdila i njena nastavnica likovnog.

U to vreme bio je otvoren likovni konkurs na republičkom nivou, Katarina se uz podršku svoje nastavnice prijavila i osvojila prvo mesto.

Sa ovako velikom potvrdom već na samom startu, Katarina je počela intenzivno da se bavi slikanjem.

Sve je počelo kada sam precrtavala slikovnice. Tako sam shvatila da mi to dobro ide. Želim da budem otvorena prema svim umetničkim aspektima da ih istražim. Trenutno se bavim crtanjem običnom grafitnom bojom i to najviše volim, ali često slikam akrilnim bojama na platnu i običnom papiru.“, objašnjava Katarina.

Trenutno najviše voli da radi portrete grafitnim olovkama

Do sada je uglavnom svoje modele crtala sa fotografija, ali planira da uskoro njena sestra i mama budu njeni prvi „živi“ modeli.
Želim i taj način da usavršim, jer je meni do sada bilo mnogo lakše da crtam sa slike, jer to radim već četiri godine. Prvo sam radila uglavnom ženske portrete, nije mi jasno zašto. Bilo mi je lakše, pretpostavljam. Ali sada sam usavršila i crtanje muških portreta, trudim se da postoji ravnoteža .Ostali su neki modeli iz časopisa, čiji mi se oblik lica svidi ili ruke...“

Modele uglavnom traži u časopisima, ali planira da joj uskoro poziraju majka i sestra

Na kraju osnovne škole nastavnici su joj pomogli da organizuje i prvu samostalnu izložbu u školskim prostorijama, na kojoj je postavila svojih 20 najboljih radova.

Bila sam srećna i zadovoljna što se moj rad i trud ceni i imala sam veliku pomoć od nastavnice likovnog. Divno je to što je škola htela da podeli moje radove. Imala sam dosta radova do tog trenutka, tako da nije bilo teško ostvariti je. Međutim, zafalila su mi dva crteža za koje sam izdvojila dva dana. To nije bilo jednostavno, ali sam na kraju bila zadovoljna što sam završila za tako kratko vreme i što je bila postavljena“, još uvek je ushićena Katarina i dodaje da ne zna koliko radova ima do sada, jer ih slika po osećaju i inspiraciji.

Nedavno je u Katarininoj školi održana njena prva samostalna izložba

Iako je do sada uradila mnogo portreta, tvrdi da je najviše inspiriše priroda. Za nju je najvažnije da je umetnost smiruje i to je njena razonoda.

Imam osećaj zadovoljstva, to mi ispunjava dan, nedelju“, kaže Katarina.

Katarinu najviše inspiriše priroda

Ova mlada umetnica upravo je završila Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Požarevcu i upisala srednju medicinsku u istom gradu.

Za medicinu se odlučila jer nije bila u mogućnosti da upiše neku od umetničkih škola u drugom gradu, ali smatra da će i ovo srednje obrazovanje doprineti da se njen talenat razvija.

Smatra da anatomija može da doprinese razvoju njenog talenta

U okviru medicinskog obrazovanja izučava se anatomija koja je vrlo precizna i savršena. To je ono što najviše volim i u likovnoj umetnosti. Želim da proučavam te detalje i da budem što detaljnija u crtanju. U Požarevcu nema umetničke srednje škole, a nije postojao način da pohađam takvu školu u nekom drugom gradu. Ali, naravno da ću da slikam i crtam, kao i uvek“, ne odustaje Katarina koja sebe već vidi kao zdravstvenog radnika koji mnogo voli umetnost.

Iako bi po kvalitetu radova mogla već da zarađuje, Katarina tvrdi da još nije spremna da prodaje svoje radove.

Zato što ja to volim, za mene je to hobi, nisam razmišljala o zaradi. Ima i radova za koje sam vezana, zadovoljna sam njima i ne bih želela da odu od mene u ovom trenutku“


Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top