Kazneno-popravnom zavodu za žene donirana oprema za trudnice i porodilje

Požarevac

Društvo

Kazneno-popravnom zavodu za žene donirana oprema za trudnice i porodilje

Foto: Ministarstvo pravde

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska sekcija Internacionalne policijske asocijacije (IPA) donirala je za božićni praznik vrednu dečiju opremu i kozmetiku za trudnice i porodilje koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević je zahvalio predstavnicima IPA što su u vreme jednog od najvećih hrišćanskih praznika podsetili društvo na one kojima je potrebna podrška svakog dana.

“Trudnice i porodilje na izdržavanju kazne prepoznajemo kao osetljivu kategoriju koja podrazumeva posebno staranje o njihovoj dobrobiti”, rekao je Carević.

On je naveo da je izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija 2014. godine dozvoljen boravak dece sa njihovim majkama do njihove druge godine života u ovom zavodu, jedinoj ustanovi tog tipa u Srbiji.

“Majke i deca imaju sve što im je potrebno za to vreme, smeštene su u posebnom delu zavoda i dobijaju svu potrebnu zdravstvenu negu, dečiju opremu, kozmetiku, garderobu, prilagođenu ishranu...”, podsetio je on.

Nacionalna sekcija najveće policijske organizacije na svetu donirala je zavodu ogradice, šetalice i stolice koje se koriste tokom hranjenja beba, igračke, auto-sedišta i kolica za bebe, kao i potrebnu kozmetiku za decu i njihove majke.

Osim mogućnosti da nastave prekinuto školovanje, žene na izdržavanju zatvorske kazne mogu da završe obuke za deficitarna zanimanja poput sertifikovane obuke za krojenje i šivenje, kao i za poslove uzgoja povrća i cveća u plasteniku, kao i manikira i pedikira.

Za osuđenice se godinama unazad organizuju aerobik i odbojka, a na raspolaganju su im i druge aktivnosti poput muzičke, literarne, šahovske i likovne sekcije, kao i radionica grnčarije.

To Top