Ko je odgovoran za izlivanje fekalija u Tržnom centru Ekon?

Požarevac

Društvo

Ko je odgovoran za izlivanje fekalija u Tržnom centru Ekon?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ispumpana je voda i očišćeni su lokali koji su bili poplavljeni u Tržnom centru Ekon. Kako E-Braničevo saznaje, preduzete su i određene mere da se problem reši, troškove snose stanari, a sanitarna inspekcija tvrdi da nije nadležna.

Vlasnici i zakupci šest lokala u podrumu TC Ekon pretrpeli su prošle nedelje veliku materijalnu štetu kada je, usled obilnih padavina, došlo do izlivanja fekalija, o čemu smo pisali ranije.

>>EB PATROLA: POPLAVLJENI LOKALI U PODRUMU, NADLEŽNI NE RAGUJU (FOTO)<<

Kako saznajemo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, kanalizacija nije zapušena, a ovo preduzeće nije nadležno za rešavanje problema izlivanja fekalija u TC Ekon. Po rečima Aleksandra Dimitrijevića, direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac, pre oko godinu dana imali su sastanak sa stanarima, upravnikom zgrade i čelnicima grada na kome je utvrđeno u čemu je problem i kako može da se reši.

„Angažovali smo privatnu firma koja je snimila kanalizacionu mrežu i utvrdila kvar, a stanari su obavešteni o tome, dostavljeni su im snimci. Ti lokali su ispod nivoa gradske kanalizacije i zato imaju ugrađen sistem klapni koji štiti objekat od plavljenja i pumpu koja prepumpava vodu, međutim, utvrđeno je da je to neispravno te se zato voda vraća u lokale usled obilnih padavina“, objasnio je Dimitrijević za E-Braničevo.

On tvrdi da rešavanje tog problema nije u nadležnosti preduzeća na čijem je čelu i da stanari moraju da angažuju privatnu firmu koja se bavi zamenom i servisiranjem klapni i pumpi. Jedino što „Vodovod“ može i što su uradili u nekoliko navrata, kaže, je da pošalju cisternu da crpi vodu kada dođe do poplave.

Kako saznajemo od upravnika zgrade, Miloša Panića, angažovali su privatnu firmu koja je uradila novu instalaciju unutar šahte i klapnu, a uskoro će biti stavljena i pumpa.

„Ugrađena je jedna klapna koja štiti da voda iz kanalizacije ne ulazi u temelj, tačnije da se ne vraća u podrum zgrade voda iz kanalizacije. Pumpa za prepumpavanje vode je trenutno u servisu i kada bude popravljena biće postavljena“, kazao je Panić za E-Braničevo.

On kaže da je to jedino rešenje u ovom trenutku koje će stanare koštati oko 70 hiljada dinara. Međutim, da bi do daljeg imali funkcionalnu kanalizaciju nikako ne bi trebalo da bacaju vlažne maramice i slično u wc šolju jer bi to moglo da zaglavi klapnu. U tom slučaju, prilikom obimnijih padavina ponovo bi došlo do plavljenja.

Sanitarna inspekcija nije nadležna?

Kada se najpre početkom avgusta desilo izlivanje fekalija između pola i jednog metra, advokatska kancelarija Račić podnela je 9. avgusta hitno obaveštenje Ministarstvu zdravlja, odeljenju sanitarne inspekcije. U obrazloženju su naveli da je došlo do izlivanja fekalija u tržnom centru i predlagali su da se preduzmu hitne mere kako ne bi došlo do daljeg ugrožavanja zdravlja ljudi kako u prizemnom delu, tako i na spratu gde veliki broj privatnih firmi obavlja svoju delatnost.

„Nadali smo se da će sanitarna inspekcija preduzeti neku meru ali oni ništa nisu učinili. U rešenju koje smo dobili oni navode da su bili 17. i 18. avgusta i da nikoga nisu zatekli u prizemnom delu, što je nemoguće jer u suterenu rade dve advokatske kancelarije preko 20 godina, frizerski salon i muzički studio, te zato dovodimo u sumnju tvrdnju da su bili ovde. Sanitarna inspekcija donela je rešenje da nisu nadležni, možete da zamislite fekalije, a oni nisu nadležni“, kaže Predrag Račić.

Račić  tvrdi da nije tačno da sanitarna inspekcija nije nadležna jer u članu 7 i 8 Zakona o sanitarnom nadzoru piše da inspekcija preduzima mere nadzora ako se radi o zdravstvenoj i kulturnoj delatnosti, proizvodnji i prometu životnih namirnica, kao i delatnosti pružanja usluga održavanja higijene i negovanja. Zato su podneli žalbu na rešenje Ministarstvu zdravlja i čekaju odgovor.

To Top