Kreativna Krepoljinka maštu pretvara u stvarnost (FOTO)

Žagubica

Društvo

Kreativna Krepoljinka maštu pretvara u stvarnost (FOTO)

Foto: privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Albina Miletić iz Krepoljina radi u tamošnjoj školi kao pomoćni radnik, ali njen dan je pre i posle posla veoma ispunjen – bavi se slikarstvom, voli cveće i poslove oko domaćinstva, ali uspeva i da svoju maštu prenese u stvarnost baveći se izradom ručnih radova.

Albina je dokaz da vreme može biti kvalitetno ispunjeno i kada nemate posao, jer je ona upravo u tom periodu otkrila svoj talenat za slikanje.

“Počela sam da se bavim slikarstvom 2008. godine, u trenutku kada nigde nisam bila zaposlena. Oduvek sam nešto crtala, ali sam talenat za slikanje spontano otkrila upravo tada”, priseća se naša sagovornica.

Zanimljivo je to da Albinin talenat za slikanje niko nije prepoznao u školi, u porodici se niko nije bavio ovom vrstom umetnosti, ali ona je želela da proba i išlo joj je od ruke. Prve boje dobila je od roditelja koji su živeli u Italiji, a potom je istraživala sama kako se one mešaju i tehniku slikanja.

Slikanje učila sama

“Na početku je bilo teško, s obzirom na to da u maloj sredini pre prihvate nekoga sa strane nego nekoga svog. Jedan slikar mi je tada dao savet da negujem svoj dar, talenat, pravac i viziju bez obzira na tuđa mišljenja. Ipak, dobronamerne savete koji se tiču mog napretka prihvatala sam i usvajala”, priča ona.

Prvo je, kaže, radila sa vodenim bojama, a pomoću interneta naučila je dosta toga i sada radi ulje na platnu. Inspiraciju crpi iz prirode koja je okružuje.

“Inspiracija su mi pejzaži, Krepoljin je lep kraj, gledam zalaske i rađanje sunca, prirodu, Homoljske planine i sneg na njima, i sve što vidim oko sebe tera me da naslikam. Žagubički kraj je pun lepota i u svemu pronalazim ideje za svoje slike”, kaže Albina.

 Žagubički kraj kao inspiracija

Specifično je to što nikada ne skicira neku sliku, već odmah iz glave na platno prenosi ono što zamisli.

Ova samouka slikarka je u Udruženju likovnih umetnika Homolja od 2009. godine, a naslikala je oko 100 slika. Do sada je učestvovala na tri međunarodne likovne kolonije u Žagubici. Samostalne izložbe do sada nije imala, a naglašava da joj je slikanje isključivo hobi. Iako je većinu slika poklanjala, od svog talenta uspela je nešto i da zaradi.

“Najskuplja slika koju sam prodala koštala je 5.000 dinara, međutim kada neko dođe kod mene i kaže da mu se neka slika sviđa, poklonim je. Cena nikada ne može da bude srazmerna trudu i materijalu koji se potroši”, ističe ona.

U zavisnosti od inspiracije, oko dva dana potrebno joj je da naslika jednu sliku, ali je potrebno vreme da se ulje osuši. Njena ljubav prema slikarstvu je velika, pa se ponekad dešava da pre posla, oko pet ujutru, počne da slika.

Smatra  da ova umetnost polako izumire i “gubi dušu” prevelikom upotrebom telefona, interneta i kompjutera.

“Sada je lakše uraditi slike grafički, ali to nema dušu. Lakše je nekome da naruči tri slike po niskoj ceni, nego da ima neku sliku koja će živeti vekovima”, konstatuje Albina i nada se da će se ova situacija uskoro promeniti.

Slike na platnu živeće večno

Svoju kreativnost iskoristila je i na brojne druge načine. Jedan od njih je heklanje igračaka. Priseća se da je baka učila da hekla, štrika i veze, a kada je i sama dobila unuke odlučila je da svoja znanja iskoristi. Bilo koja vrsta ručnog rada joj prija, a od malena se uvek trudila da ruke nekako uposli.

“Pre dve godine imala sam ideju da počnem da ručno heklam igračke za decu. Ovim hobijem bavim se uveče, kad završim sve kućne poslove, a nisam ni slutila da će mi to postati ljubav podjednaka kao slikanje. Svi moji bliski ljudi koji imaju decu ili unuke su na poklon dobili igračku, a dobro dođe da uveselim i neko dete u školi”, objašnjava Albina.

Iako joj prodaja nije bitna, igračke imaju i cenu koja se kreće od 2.500 do 3.000 dinara po komadu, a njihova izrada zahteva puno truda.

Ručno heklane igračke za mališane

Ona je heklala i stolnjake, zavese i vunene čarape, uglavnom za muža i sina koji se bave lovom. Međutim, to nije sve – Albina je donedavno izrađivala i cvetne aranžmane od krep papira i ponosna je na to što je za ćerku i snaju izradila bidermajer. Naglašava da ima još mnoštvo ideja koje će u budućnosti sprovesti u delo.

Cvetni aranžmani od krep papira

Kaže da je ključ uspeha dobra organizacija i ljubav.

“Kada dođem sa posla i završim sve obaveze kod kuće, odmorim uz heklanje i slikanje. To je lek za dušu”, priča naša sagovornica.

Radeći u školi kao pomoćna radnica uvidela je da ima mnogo talentovane dece, ali da je najveći problem taj što mlađe generacije mnogo vremena provode gledajući u telefon. Zaključuje da je za svaki njen hobi ključ strpljenje, ali da mladi danas upravo to nemaju.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Uloga i značaj žena u lokalnoj zajednici – primeri dobre prakse” po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

- Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica.

To Top