Lokalne samouprave u Braničevu nemaju zaštitnike građana – da li im je potreban?

Braničevo

Društvo

Lokalne samouprave u Braničevu nemaju zaštitnike građana – da li im je potreban?

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Statutom grada Požarevca iz 2018. godine predviđeno je osnivanje institucije ombudsmana kao mogućnost, ali ne i obaveza. Građani još uvek nemaju svog zaštitnika u Požarevcu, ali ni u opštinama Braničevskog okruga, a proteklih nekoliko godina inicijative nije ni bilo, saznaje E-Braničevo.

U gradskom Statutu se navodi da se u Požarevcu može ustanoviti zaštitnik građana koji kontroliše poštovanje prava građana, utvrđuje povrede učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem organa gradske uprave i javnih službi, ako se radi o povredi propisa i opštih akata. Nadležnost i ovlašćenja, način postupanja, izbora i prestanka dužnosti lokalnog ombudsmana biće uređeno posebnom odlukom skupštine, piše u  ovom dokumentu.

Mogućnost lokalnih samouprava da imaju ombudsmana, ali ne i obavezu, predviđena je i u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Rezultat toga je da zaštitnici građana postoje u tek 21 od 175 lokalnih samouprava u Srbiji.

Prema saznanjima E-Braničeva, zaštitnika građana osim Požarevca, nemaju ni ostale opštine u Braničevskom okrugu, niti je bilo konkretnih inicijativa i razmišljanja o uvođenju ove institucije u lokalni sistem.

Lazar Stanojević, načelnik Gradske uprave Požarevac, tvrdi za E-Braničevo da od 2021. godine, od kada je na toj funkciji, nije bilo inicijative za formiranje institucije zaštitnika građana.

,,U lokalnoj samoupravi imamo službenike za pružanje pravne pomoći i zaštitu prava pacijenata, rodnu ravnopravnost i informacije od javnog značaja. Dakle, više osoba radi određene poslove iz nadležnosti zaštitnika građana“, istakao je Stanojević.

Marija Simić Lazarević iz Pokreta „Jasno i glasno“ potvrdila je da ovo udruženje nikada nije pokrenulo inicijativu za formiranje lokalnog ombudsmana jer, kako kaže, grad ima brojne probleme kojima su se bavili.

,,Lokalni ombudsman je dobro rešenje, ali je još važnije organizovanje ozbiljnog sistema besplatne pravne pomoći na lokalu koji bi bio finansiran iz budžeta. Građani se bez stručnjaka teško mogu izboriti za bilo koje pravo, a često nisu u mogućnosti ni da ga plate. Grad ima brojne probleme i teško ih je sve obuhvatiti, te zato uvek insistiramo na većim kampanjama i udruženom delovanju, radi uključivanja više aktera. Moguće je da to pokrenemo u budućnosti“, kazala je Simić Lazarević.

U susednom Smederevu, međutim, lokalni pokret „Tvrđava” najavio je da će u narednom periodu uputiti inicijativu smederevskoj skupštini da na dnevni red stavi predlog o uspostavljanju institucije zaštitnika građana.

Ovaj pokret iz Smederva je počeo i da edukuje građane, pogotovo mlade, o važnosti osnivanja institucije ombudsmana na lokalnom nivou, piše Politika.  

U protekloj nedelji pokušali smo da saznamo šta o ovome misle naši čitaoci, građani Braničevskog okruga. Na portalu smo sproveli anketu sa pitanjem: ,,Da li je lokalnim samoupravama u Braničevskom okrugu potreban zaštitnik građana / ombudsman?”.

Najveći procenat, tačnije 31,58 odsto njih smatra da je neophodan organ koji će štititi prava svih građana, a 21,05 odsto podržava ovu ideju s obzirom na to da državne institucije često ne haju za građanska prava. Praktično više od polovine anketiranih je ZA ovu instituciju na lokalnom nivou.

Međutim, oko 47 odsto ispitanika misli drugačije, zapravo ne razmišlja o ovoj temi. Naime, samo 15,79 odsto učesnika ankete smatra da ombudsman nije neophodan jer “građani već imaju kome da se obrate u lokalnim samoupravama”. Oko 31, 5 odsto anketiranih odgovorilo je da “nema dovoljno informacija o ovoj temi” (15,79%) i da ih ne zanima ova tema (15,79%).   

Rezultati ankete

                      

To Top