Lovište “Trest” proglašeno inficiranim područjem, doneto više mera

Petrovac

Društvo

Lovište “Trest” proglašeno inficiranim područjem, doneto više mera

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja kod divljih svinja u Lovištu “Trest” u Petrovcu na Mlavi donet je niz mera.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije proglasila je Lovište ,,Trest” u Petrovcu na Mlavi inficiranim područjem od zarazne bolesti afričke kuge kod divljih svinja. Lovišta koja se sa njim graniče proglašena su područjem visikog rizika.

>>AFRIČKA KUGA DIVLJIH SVINJA DETEKTOVANA U LOVIŠTU U PETROVCU<<

Sva lovišta se moraju staviti pod službeni nadzor nadležnog veterinarskog inspektora, te se mora popisati brojno stanje divljih svinja, a obavezno je i redovno ažuriranje podataka.

Propisana je privremena zabrana pojedinačnog i grupnog lova svih lovnih vrsta divljači u trajanju od 60 dana od dana zvanične potvrde prvog slučaja zaraze, ali se napominje da ukoliko analiza nakon tog vremenskog perioda bude nepovoljna, zabrana se može produžiti na još 30 dana.

Nakon isteka perioda privremene zabrane lova, ova aktivnost se mora najaviti lovnom i veterinarskom inspektoru najmanje 48 sati pre početka lova, uz poštovanje striktnih biosigurnosnih mera.

Zabranjuje se korišćenje mesa i divljih svinja odstreljenih u zaraženom području za ishranu ljudi, dok ne istekne period privremene zabrane lova.

Nakon toga, meso odstreljenih divljih svinja se može koristiti pod uslovom da je skladišteno u objektu za privremeno skladištenje odstreljene divljači, nakon sprovedenog dijagnostičkog ispitivanja i dobijanja negativnog rezultata. Ukoliko se dobije pozitivan rezultat, meso i trupovi divlje svinje biće unšteni.

Leševi, trupovi i organi divljih svinja odstreljenih u toku sanitarnog odstrela i lova divljih svinja radi sprečavanja neposredne opasnosti od divljači u lovištu, uklanjaju se i uništavaju zakopavanjem na mestu pronalaženja.

Ukoliko to nije moguće, vrši se transport leševa upakovanih u nepropusne plastične vreće do najbližeg mesta za zakopavanje. Nakon uklanjanja biće izvršena dezinfekcija mesta zakopavanja leša na propisan način pod nadzorom veterinarskog i lovnog inspektora.

Lica koja su uključena u aktivnosti u lovištu, a naročito u pronalaženju mrtvih odnosno odstreljenih divljih svinja, ili rukuju sa istim sprovode biosigurnosne mere u lovištu uz nošenje zaštitne odeće i obuće radi sprečavanja moguće kontaminacije vozila, opreme ili zemljišta.

Obavezno je, između ostalog, sprovođenje aktivnog nadzora u cilju kontrole zdravstvenog stanja divljih svinja, odnosno plana pojačanog pasivnog nadzora u cilju pronalaženja leševa uginulih divljih svinja svakodnevno.

U skladu sa dostavljenim podacima veterinarski i lovni inspektor vrše kontrolu u zaraženom lovištu najmanje jedanput mesečno, o čemu sačinjavaju zapisnik i nalažu potrebne mere.

To Top