Uvedena vanredna situacija u Požarevcu zbog afričke kuge svinja

Požarevac

Društvo

Uvedena vanredna situacija u Požarevcu zbog afričke kuge svinja

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Štab za vanredne situacije grada Požarevca doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji grada nakon preporuke Uprave za veterinu.

Kako se navodi u saopštenju, ova odluka doneta je imajući u vidu trenutnu epizootiološku situaciju na teritoriji Braničevskog upravnog okruga i grada Požarevca, a u vezi sa pojavom virusa afričke kuge svinja.

Prema podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na području grada Požarevca je od početka 2023. godina do sada registrovana afrička kuga kod domaćih svinja u 11 naselja – Trnjane, Maljurevac, Poljana, Prugovo, Ćirikovac, Petka, Živica, Dubravica, Batovac, Kasidol i Ostrovo i kod divljih svinja u lovištu Sopotska kosa.

“U gradu Požarevcu se već mesecima sprovode mere za sprečavanje i iskorenjavanje bolesti. Međutim, trenutno nije moguće na lokalnom nivou obezbediti dovoljne kapacitete u ljudstvu, opremi, vozilima i tehničkim sredstvima koji su neophodni za izvršenje svih mera u najkraćem roku“, piše u saopštenju.

Ova bolest registrovana je i u drugim opštinama u okrugu: na području opštine Žagubica u lovištu Homolje i u devet naselja – Laznica, Žagubica, Krepoljin, Milatovac, Milanovac, Krupaja, Ribare, Bliznak i Vukovac, na području Petrovca na Mlavi u  lovištu Krilaš i selima Bošnjak, Šetonje i Tabanovac, na teritoriji opštine Malo Crniće u Kravljem Dolu, Salakovcu, Velikom Crniću i Vrbnici, kao i u lovištu Orlovača, a na teritoriji opštine Žabari u Polatni, Tićevcu, Sibnici, Kočetinu, Simićevu, Aleksandrovcu, Porodinu, Vlaškom Dolu i u dva lovišta – Katuništu i Trsteni.

O pojavi afričke kuge svinja u Braničevskom okrugu portal E-Braničevo pisao je ranije.

GDE JE U OKRUGU REGISTROVANA AFRIČKA KUGA SVINJA

To Top