Manifestacija „Starci“ u Vukovcu

Žagubica

Događaji

Manifestacija „Starci“ u Vukovcu

Foto: RTV Homolje

How Good Of A Friend Are You Really?

Manifestacija „Starci“, prva u kalendaru manifestacija Turističke organizacije opštine Žagubica, biće održana u nedelju, 14. januara, u selu Vukovcu.

Ova manifestacija se od davnina održava 14. decembra zato što su tada dva praznika - Mali Božić i 1. januar po Julijanskom kalendaru, a po rečima organizatora počinje u podne oko 12 časova.

Povorka mladića sa karakterističnim maskama i štapovima kretaće se kroz selo. Običaji nalažu da „starci“ idu od kuće do kuće, džaraju vatru, pevaju koledarske pesme i izvode razne magijske obrede, sa željom da se prizove dobro zdravlje za sve ukućane. I ove godine biraće se najoriginalnija maska u kategoriji seniora i juniora.

„Pozivamo sve ljude dobre volje da 14. januara budu gosti u Vukovcu, da zajedno uz kuvanu rakiju, vino, čaj od lekovitih homoljskih trava i veselje ispratimo manifestaciju. Svi zajedno ćemo sa „starcima“ kroz igru da oteramo svo zlo iz prošle godine i da poželimo da nam 2024. bude berićetna i da smo svi zdravi i zadovoljni“, rekao je za RTV Homolje Jovica Trailović, predsednik Mesne zajednice Vukovac.

Manifestaciju organizuju Mesna zajednica Vukovac i Turistička organizacija Žagubica, a pod pokroviteljstvom opštine Žagubica.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top