KPC PETROVAC: Najveće nagrade su trajnost predstava i aplauzi

Petrovac

Kultura

KPC PETROVAC: Najveće nagrade su trajnost predstava i aplauzi

Foto: KPC Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

Protekla godina bila je vrlo uspešna za Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi – bilo je mnoštvo nagrada i sale pune publike, kako na matičnoj sceni, tako i u gostima.

O svemu što je urađeno u 2023. i najznačajnijim planovima za 2024. godinu razgovarali smo sa Milicom Ilić, direktorkom Kulturno-prosvetnog centra u Petrovcu na Mlavi.

Godinu za nama obeležili su uspesi vaše predstave „Putujuće pozorište Šopalović“. Koje je sve nagrade vaš pozorišni ansambl sa ovom predstavom osvojio i da li je bilo i drugih predstava i nagrada?

Petrovačko pozorište ne pravi predstave namenski za festivale i nagrade, kao što neke naše kolege amateri to čine. Pozorišnu tradiciju dugu 115 godina smatramo obavezom i privilegijom, a mi glumci amateri zajedno sa timom ljudi iz Kulturno-prosvetnog centra svojim radom, talentom i ljubavlju gradimo nove stranice pozorišne istorije. Predstava “Putujuće pozorište Šopalović”, po tekstu akademika Ljubomira Simovića, u režiji Miloša Jagodića, rađena je kao i sve prethodne, a ja sam sigurna i buduće, predano, srcem, vrlo odgovornim glumačkim radom i visokim stepenom profesionalizma reditelja, kao i još većim stepenom vere i ljubavi glumaca. Napravili smo odličnu predstavu maestralnog teksta najigranijeg u pozorištima Srbije i zahvaljujući dobroj podeli uloga i odličnom umetničkom konceptu reditelja, uz izuzetan rad glumaca amatera, stvorili smo predstavu na koju smo ponosni. Izborom selektora predstava se plasirala na Republičku smotru amaterskih pozorišta Srbije u Kuli i osvojila prvo mesto, kao i nagradu za najbolju žensku ulogu festivala, najbolju scenografiju i autorsku muziku.

PETROVAČKO POZORIŠTE POBEDNIK REPUBLIČKOG FESTIVALA U KULI

Mi smo, zajedno sa kolegama iz Pozorišta “Teatar 011” iz Beograda koji su bili trećeplasirani na festivalu, predstavljali svoju zemlju na festivalu u Trebinju. Petrovačko pozorište osvojilo je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu, kao i velike ovacije publike. To je najveći uspeh što se tiče nagrada na festivalima, ali najveća nagrada petrovačkom pozorištu jeste trajanje naših predstava i aplauzi širom zemlje i regiona.

Milica Ilić u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”

Svaka predstava igra se od 35 do 60 puta, u dve ili tri pozorišne sezone, a malo koje amatersko pozorište može time da se pohvali. Isto važi i za predstave dečije scene našeg pozorišta, od kojih je trenutno najaktuelnija “Pepeljuga” u kojoj igra 19 mladih glumaca amatera uzrasta osnovne škole i gimnazije koji su prošli ozbiljne glumačke škole KPC-a i već imaju iskustvo u igranju predstave “Veštica na sudu”, koja je kao i “Pepeljuga” rađena u režiji Nikole Ugrinovića.

Scena iz predstave “Pepeljuga”

Pre oko godinu dana pokrenuli ste i školicu crtanja. Kakvo je interesovanje dece i da li ste generalno zadovoljni prosvetnom delatnošću koja se odvija pod krovom ustanove na čijem ste čelu?

Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi može da se pohvali izuzetnim aktivnim radom prosvetnog odeljenja, koje je sada aktivno više nego što je ikada bilo u istoriji ove ustanove. U okviru ovog odeljenja funckionise škola crtanja, škola glume, odeljenje Ustanove kulture “Božidarac” za sticanje znanja, veština, zanata i kurseva i odeljenje Muzičke škole “Božidar Trudić” iz Smederevske Palanke, a organizujemo i niz aktivnosti, edukativnih radionica i tribina u saradnji sa udruženjima građana, nevladinim sektorom i javnim ustanovama sa teritorije opštine Petrovac na Mlavi, u okviru edikutavnih programa. Škola crtanja i škola glume su besplatne za sve polaznike, odnosno finasiraju se iz budžeta KPC-a, a cilj je da talentovanoj i nadarenoj deci u našoj maloj sredini stvorimo uslove za razvoj njihovog talenta i omogućimo zdravu sredinu za odrastanje. Škola crtanja ima više od 30 polaznika, škola glume 42 polaznika, u nižoj muzičkoj školi je više od 60 učenika, dok više od 120 dece koristi KPC kroz aktivnosti i rad KUD-a “Petrovački ansambl”, koji funkcioniše kao udruženje građana, a sa kojim imamo izuzetnu saradnju. Ponosna sam na rad prosvetnog odeljenja i činjenicu da danas oko 200 mališana tokom nedelje prođe kroz KPC kao kroz svoju kuću u kojoj rade, uče i stvaraju umetnost.

U okviru kulturnog centra radi i bioskop. Koliko često ima projekcija i da li se petrovačka publika vraća bioskopu?

Bioskop ima mesečne projekcije, što uglavnom najviše zavisi od ponude distributera. Petrovački bioskop nije digitalizovan, odnosno mali broj projekcija može da se pustiti na opremi koju mi posedujemo, pa kao i većina centara koji su u sličnoj pozociji, imamo usluge distributera koji donose svoju opremu. Veliki uspeh u 2023. imala je projekcija filma “Heroji Halijarda”, u kome je jedan od glavnih likova naš mladi petrovački glumac Čubrilo Čupić. Imali smo tu čast da reditelj i scenarista filma, Radoš i Nedeljko Bajić, sa delom ekipe budu gosti na projekciji u Petrovcu, te bih to izdvojila kao događaj godine. Koliko god da je iz naše sredine potekao veliki broj dobrih glumaca, cela opština je ponosna na uspeh Čubrila Čupića.

Kakvi su planovi KPC Petrovac na Mlavi za 2024. godinu?

Planovi su da do kraja marta imamo premijeru nove predstave, da što više igramo predstave matične scene i da što više amaterskih pozorišta iz zemlje i regiona ugostimo kod nas, ali i profesionalnih pozorišta koja su zahvaljujući opštini Petrovac na Mlavi i njihovoj podršci koju KPC ima, sve češće u našem gradu. Akcenat će podjednako biti stavljen i na rad sa decom i mladima kroz prosvetni program i saradnju sa KUD-ovima i udruženjima žena iz Petrovca na Mlavi na realizaciji svih manifestacija i događaja, koje u saradnji sa petrovačkom Turističkom organizacijom i mesnim zajednicama KPC realizuje.

 

To Top