Milenina slika na aukciji, da li će galerija učestvovati u nadmetanju?

Požarevac

Kultura

Milenina slika na aukciji, da li će galerija učestvovati u nadmetanju?

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Američka aukcijska kuća Artprice.com obavestila je Fondaciju "Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“ iz Požarevca da je na njihovoj aukciji Milenina slika "Juno i Vulkan”, potvrdila je za E-Braničevo Ljiljana Dabić, upraviteljica Fondacije „Milenin dom“.

Aukcija je krenula 6. septembra i početna cena slike bila je 1.000 dolara. U međuvremenu, slika je na aukciji dostigla cenu 25.000 dolara, a s obzirom na to da nadmetanje traje još 10 dana nije isključeno da će dostići još veću vrednost.

“Mi bismo voleli da ta slika bude kod nas u fondu ali, nemamo obezbeđena sredstva za aukciju, mi nemamo 25.000 dolara. Obratili smo se Ministarstvu kulture dopisom i prosledili smo im ponudu za aukciju koju smo dobili. Koliko mi je poznato, ministarstvo ne može direktno da učestvuje na aukciji, ali možda može da pronađe neko rešenje narednih dana”, kaže Dabić za E-Braničevo.

U požarevačkoj galeriji koja nosi ime čuvene slikarke Milene Pavlović Barili  nalazi se 894 njenih slika, od toga 136 je rađeno tehnikom ulje na platnu, kojom je rađena i slika na aukciji “Juno i Vulkan”. Aukcijska kuća Artprice je na sajtu navela da je ovo delo dimenzija 90 puta 60 centimetara i da je nastalo 1936. godine.

Podsećamo da je Milena Pavlović  Barili rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine, a preminula je u svojoj 36. godini u Njujorku. Bila je jedino dete Danice Pavlović i Bruna Barilija, italijalnskog kompozitora, muzičkog kritičara i pesnika. 

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top