Milosava Grozdić - čuvarka tradicije i zaljubljenica u prirodu (FOTO)

Žagubica

Društvo

Milosava Grozdić - čuvarka tradicije i zaljubljenica u prirodu (FOTO)

Foto: privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Milosava Grozdić iz Žagubice od malena ima ljubav prema prirodi i običajima svoga kraja. Danas, iako u penziji, aktivno se bavi čuvanjem tradicije sa još deset žena žagubičkog Udruženja ,,Homoljke“.

Spremanjem jela po starinskim običajima i pravljenjem različitih džemova, slatka i sirupa bavi se već decenijama. Kada se u okolini i šire pročulo da su ti proizvodi sto odsto od domaćih sastojaka, prodaja se širila, kupci su se javljali, te je odlučila da osnuje Udruženje žena ,,Homoljke“, kako bi sa još nekolicinom žena iz njenog kraja predstavila ono što najbolje zna da radi.

,,Osnovala sam udruženje 2015. godine sa idejom da stare običaje i tradiciju prenesemo mladima i ciljem da zavole prirodu i probaju ukuse starih jela. Udruženje obuhvata u celini sve ono što Homolje sadrži, kako bi se i u drugim mestima osetili ukusi i mirisi našeg kraja. Ovo je jedino udruženje žena sa sedištem u Žagubici, a ima ih još dva u Laznici”, priča Grozdić.

Udruženje žena ,,Homoljke“

Milosava ističe da svaka žena ima svoje zaduženje i zanat kojim doprinosi radu udruženja - kuvanje, pravljenje domaćih kolača, izrada rukotvorina, štrikanje...   

,,Svaka žena se bavi drugačijim poslom, učimo jedna od druge i funkcionišemo kao celina. Tome svedoči veliki broj nagrada za najukusnija jela i najlepše štandove na manifestacijama u Srbiji i inostranstvu. Učestvovale smo na sajmovima u Italiji i Austriji, putovale sa kulturno-umetničkim društvima i promovisale domaću hranu. Zainteresovanih ljudi na takvim manifestacijama je dosta, pa nam i privatno naručuju  ono što im se sviđa”, objašnjava naša sagovornica.

,,Homoljke“ predstavljaju ukuse i mirise žagubičkog kraja

 Njeno iskustvo govori u prilog tome da su i mladi zainteresovani za tradiciju, običaje, stare zanate i kuvanje.

,,Naša najmlađa članica ima 22 godine, a imamo i one sa više od 60. Mlade podjednako interesuju tradicija i običaji, oni su željni domaće kuhinje i zdrave hrane“, ponosna je Milosava.

Vredne ruke Homolja

Ona konkretno udruženju doprinosi preradom voća i povrća (pravljenjem slatka, džemova, sirupa), ali i jelima koje pravi po domaćim receptima. Njih je, kako kaže, učila kroz odrastanje od svoje bake, majke ili komšinica.

,,Najviše volim da pripremam domaću hranu u zemljanim posudama, gibanice, jela u saču.  Moj specijalitet je gibanica u saču koja se pravi od domaćih jaja, sira, kora i peče se u žaru. Kada učestvujemo na nekim manifestacijama ne mogu da napravim gibanice koliko omladina može da pojede”, priča naša sagovornica.

Specijalitet gibanica u saču

Voće, povrće i sastojke za svoja jela uzima iz prirode i prerađuje ih bez konzervansa. Nadaleko je poznat i napitak za imunitet koji pravi pod nazivom „Vodnjika“. Sastoji se od šumskih plodova, krušaka, jabuka, kupina, drena, gloga... Kada se to izmeša, dolazi do vrenja, cedi se i pakuje.

Slatko, džem, likeri... 

Opština Žagubica je Udruženju žena ,,Homoljke” na korišćenje dala prostor u Domu kulture pre oko šest godina, te su ga one preuredile u etno sobu koja je otvorena za posetioce.

,,Svaka članica je donela neke stvari koje su im ostale od baka i starijih članova porodice. Neki radovi i predmeti su stari i više od 100 godina. Po dogovoru je otvoreno za javnost, a ulaz je besplatan”, kaže Milosava.

 Etno soba Udruženja žena ,,Homoljke“

,,Homoljke“ se intenzivno bave edukacijom mladih, te su nedavno sarađivale i sa srednjom školom u Žagubici i prezentovale đacima svoj rad. U planu im je, kako kaže naša sagovornica, da ovu praksu nastave. 

,,U martu smo u dogovoru sa nastavnicima organizovale posetu srednjoj školi u Žagubici. Mlade smo zainteresovale zanatima kojima se bavimo, a interesantno je to što je  i muškarce interesovalo kako da nauče da vezu”, priča ona.  

Udruženje je organizovalo i različite akcije finansirane iz sopstvenih sredstava - podela paketića bebama rođenim u 2018. godini, kao i zakuska za osobe sa posebnim potrebama 2015. godine.

Pored udruženja, kojim je svakodnevno zaokupirana, Milosava Grozdić zajedno sa suprugom brine i o poljoprivrednom gazdinstvu. Za sve to ključ je, kako kaže, dobra organizacija i ljubav prema prirodi.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Uloga i značaj žena u lokalnoj zajednici – primeri dobre prakse” po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

- Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top