Ministar Ružić otvorio rekonstruisan Dom učenika

Požarevac

Događaji

Ministar Ružić otvorio rekonstruisan Dom učenika

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, otvorio je danas u Požarevcu dograđen i rekonstruisan objekat Doma učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“.

Ministar je prilikom otvaranja ovog objekta kazao da je Poljoprivredna škola zajedno sa Domom učenika bila godinama unazad čedo resornog ministartva na čijem je čelu i poželeo ovoj obrazovnoj ustanovi da svake godine ima sve veći broj đaka.

„Bez sinergije Vlade Srbije, resornog ministartva, rukovodstva škole i lokalne samouprave sve ovo ne bi bilo moguće. Vrednost je milion i 40 hiljada evra, a u toku je tender za opremanje objekta vrednosti 140 hiljada evra“, naglasio je ministar i napomenuo da je urađeno u skladu sa najmodernijim standardima izgradnje u pogledu energetske efikasnosti.

 

Branko Ružić

Podsećamo da je prilikom obilaska radova 27. aprila prošle godine ministar napomenuo da će biti završeni pre roka, najverovatnije u oktobru, međutim, to se ipak nije dogodilo.

>>MINISTAR PROSVETE OBIŠAO RADOVE NA DOMU UČENIKA (FOTO)<<

„Probijanje rokova bilo je veoma kratko i to iz razloga što je odgovorno rukovođenje školom i procena situacije u toku izvođenja radova naložila da se izađe izvođačima u susret sa tim zahtevom“, objasnio je Ruzić i dodao da je upotrebnu dozvolu grad Požarevac izdao još u januaru za ovaj objekat, ali da zbog obaveza nije mogao da dođe tokom februara u Požarevac.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, napomenuo je da povećanje smeštajnih kapaciteta Doma učenika nije dobra vest samo za đake sa teritorije Požarevca, već i za sve oni koji odluče da svoje školovanje nastave ovde, a nisu sa teritorije grada.

Saša Pavlović

„Zahvaljujući ovom i sličnim infrastrukturnim projektima, ali prevashodno sjajnom nastavničkom kadru, učenika je svake godine sve više. Tu činjenicu smo kao grad prepoznali i uložili maksimalne napore da u ovoj, ali i ostalim školama sa naše teritorije, stvorimo maksimalne uslove za obrazovanje“, kazao je Pavlović i podsetio da je grad Požarevac deo svog zemljišta površine 2,5 hektara preneo u vlasništvo Republike Srbije, a krajnji korisnik je Poljoprivredna škola.

 

Ovako sada izgleda paviljon D

Po rečima direktora Poljoprivredne škole sa Domom učenika „Sonja Marinković“,  Slobodana Stojićevića, površina Doma za učenike obuhvata 2,6 hektara. Pored upravne zgrade se nalaze paviljon A i B, ukupnog smeštajnog kapaciteta od  116 mesta, dok je paviljon C kapaciteta 26 mesta. Rekonstruisani i adaptirani paviljon D koji je danas svečano otvoren ima površinu od 1.780 metara kvadratnih, a njegov postojeći kapacitet je 31 mesto.

Soba za smeštaj učenika

 „Nakon opremanja soba, smeštaj će imati pun kapacitet sa novih 44 mesta za život i rad učenika. Realizacija projekta opremanja biće u toku juna i jula, tako da će ukupni smeštajni kapacitet u Domu učenika od 1. septembra biti 221 mesto. U okviru objekta adaptriran je i proširen restoran, kuhinja, dograđene su prostorije i radionica za preradu mesa i mleka. U donjem delu objekta funkcionisaće klub za učenike, konferencijska sala, prostorija za zajedničke aktivnosti učenika, kao i kancelarija za dežurnog vaspitača“, kazao je direktor i izrazio nadu da će čitav objekat naredne sezone biti priključen na gas.

 

Slobodan Stojićević

Podsećamo, radovi na dogradnji Doma učenika počeli su početkom februara 2021. godine, takođe u prisustvu ministra Ružića. Ukupna vrednost radova na realizaciji projekta je oko milion evra, a novac je preko zajma od „Banke za razvoj Saveta Evrope“ obezbedilo Ministartvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja.

>>POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA DOGRADNJU DOMA UČENIKA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE<<

To Top