Ministarstvo odbrane i požarevački arhiv predstavili zbornik dokumenata

Požarevac

Događaji

Ministarstvo odbrane i požarevački arhiv predstavili zbornik dokumenata

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavili su danas novi zbornik dokumenata.

Zbornik pod nazivom ,,Delovanje narodnooslobodilačkih jedinica na teritoriji Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu - odabrana dokumenta”, pod pokroviteljstvom grada Požarevca, priredile su dr Jasmina Nikolić i dr Marijana Mraović.

Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, istakla je da ova ustanova poslednjih deset godina čini velike poduhvate u okviru izložbene i izdavačke delatnosti na polju proučavanja Drugog svetskog rata na prostoru Srbije i Požarevca.

,,Ovaj zbornik nastao je povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu. Istorijska dokumenta koja smo priredili u ovom zborniku u izvornom obliku svedoče o istorijskim dešavanjima u okupiranoj Srbiji od 1941. do 1944. godine, sa akcentom na vojno-politička dešavanja u požarevačkom okrugu. Priređeno je 103 dokumenta iz grupe fondova Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije koji se čuva u Vojnom arhivu i zbirke dokumenata o radničkom pokretu i NOB-u i zbirci fotografija koji se čuvaju u Istorijskom arhivu Požarevac”, kazala je Nikolić.

 

Predstavljanje zbornika u svečanim salonima

Aleksandar Stojanović, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu istakao je veliki značaj ovakve publikacije i izdavačke delatnosti Istorijskog arhiva Požarevac koji se odnosi na Drugi svetski rat. Pored njega, pristnima su se obratili još prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, profesor Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i recenzent izdanja, i dr Marijana Mraović, naučni saradnik i načelnik u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

To Top