Koje su obaveze Požarevca za dolazak PKC- a?

Požarevac

Privreda

Koje su obaveze Požarevca za dolazak PKC- a?

Foto: E.B., Ministarstvo privrede

How Good Of A Friend Are You Really?

Na jučerašnjem zasedanju požarevačke skupštine u više navrata vođena je rasprava u vezi proširenja Slobodne zone „Smederevo“ na teritoriju grada Požarevca.

U pismu o namerama koje je kompanija „PKC Wiring Systems doo“ Smederevo dostavila gradonačelniku navodi se da je zainteresovana za kupovinu zemljišta u industrijskoj zoni na području nekadašnje Fabrike šećera i zakup hale za pokretanje proizvodnje na istoj lokaciji, ali imaju jedan uslov - da posluju u slobodnoj zoni, kazao je u ime predlagača za skupštinskom govornicom Marko Savić, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u Gradskoj upravi Požarevac.

On je podsetio da se slična odluka nalazila pred odbornicima krajem juna i objasnio šta je drugačije u novoj odluci.

>>NAJVEĆI INDIJSKI PROIZVOĐAČ AUTO KOMPONENTI DOLAZI U POŽAREVAC?<<

„Investitor je u međuvremenu odlučio da promeni lokaciju, pa pošto imamo novu parcelu morali smo da menjamo i odluku. Uz konsultaciju sa Upravom slobodne zone odlučeno je da se u predlog odluke unese samo ono zemljište koje je PKC tražio“, kazao je Savić i dodao da, ukoliko bude novih investitora koji žele da posluju u slobodnoj zoni, ona se može proširiti.

Kako kaže, ovom odlukom je definisano područje slobodne zone i urađen je elaborat u kome se jasno vide njene granice. Prva lokacija nalazi se iza nekadašnjih silosa Fabrike šećera površine od oko 1,5 hektara. Na njoj se nalazi hala koja je pre izvesnog vremena rekonstruisana. Druga lokacija predviđena za formiranje slobodne zone je površine oko 3,8 hektara i nalazi se na prostoru između ulice Đure Đakovića i nekadašnje Fabrike šećera.

Definisane dve lokacije

Savić je istakao da je namera kompanije PKC da u prvoj fazi izgradi objekat površine 9.000 metara kvadratnih i zaposli 700 radnika, što je, kaže, značajna stvar za Požarevac. U drugoj fazi planiraju da izgrade objekat površine 5.000 metara kvadratnih u kome bi radilo još 70 ljudi.

Odbornici su na jučerašnjem zasedanju doneli odluku i da se deo novca koji nije utrošen na projekat rekonstrukcije Muzeja kulturne istorije preusmeri na opremanje “Slobodne zone“ -  radove na ograđivanju prostora, postavljanju rasvete i video nadzora.

>>NOVAC ZA MUZEJ IDE U SLOBODNU ZONU<<

Grad će radove na postavljanju rasvete platiti 5.817.600 dinara, za postavljanje video nadzora opredeljeno je  6.563.155, a za ograđivanje ove lokacije slobodne zone 2.004.416 dinara. Opozicija je negodovala na ovu odluku.

Slobodan Vasić, šef odborničke grupe „Dosta je bilo - RIIS Istok”, upitao je zašto je grad Požarevac zadužen za ugradnju video nadzora i zašto toliko košta.

„U redu je da grad postavi rasvetu i ogradi tu lokaciju, ali zašto grad ulaže i u video nadzor. Da li će nam kasnije tražiti da grad iz budžeta plati i radnike zadužene za taj video nadzor. Mi tu pravimo jedan poreski raj, jer su slobodne carinske zone nešto u čemu se zaobilazi država, a mi takve firme pomažemo. Za puštanje u rad carinske zone biće izdvojedno nešto više od 14 miliona dinara, što je više od 100 hiljada evra. Za te pare možemo u gradu da zanovimo i unapredimo mnoge stvari – škole, vrtiće ili mesne zajednice po selima koje su u katastrofalnom stanju”, kazao je Vasić.

 

Slobodan Vasić

Vladimir Petrović, član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, tvrdi da postoje određene stavke koje grad mora da ispuni kako bi slobodna zona krenula sa radom.

,,Po zakonu, tri elementa moraju biti ispunjena: rasveta, video nadzor i ograđivanje određenog dela teritorije, a da smo to izbacili ne bismo mogli da pustimo slobodnu zonu u režim rada. Sve to ostaje u vlasništvu grada, a daje se samo na upravljanje Slobodnoj zoni ,,Smederevo”. Slažem se sa tim da su cene visoke, ali se i tržište promenilo, jer su cene materijala, pa i video nadzora, drastično porasle. Ove procene su radili ljudi koji su stručni i imaju licence”, istakao je Petrović.

 

Vladimir Petrović

Većinom glasova odbornika usvojena je odluka o pokretanju inicijative za proširenje Slobodne zone „Smederevo“ na teritoriju grada Požarevca.

U Republici Srbiji već postoji 15 slobodnih zona, tako da se svako otvaranje nove realizuje kroz proširenje neke od postojećih. Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

Poslovanjem u slobodnim zonama investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim - oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top