Mračni i nadrealni svet beogradske umetnice u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Mračni i nadrealni svet beogradske umetnice u Požarevcu

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu do 15. septembra otvorena je izložba slika ,,Nova budućnost – relativnost“, umetnice Teodore Stojanović iz Beograda.

Marina Radosavljević, istoričarka umetnosti, kazala je da je Teodora Stojanović folizofkinja i slikarka koja koristi sva moguća sredstva kako bi stvar progovorila, nastojeći da izvuče dušu, sublimirajući je i produhovljujući.

,,Ona koristi različite načine delovanja, snažnim gestom stvara anonimne figure koje žive u nekom mračnom i nadrealnom svetu. Preteća atmosfera i napetost na pretežno ahromatskim delima omogućila je Teodori da prikaže postojanje deformisanih bića neobočnih udova, iskeženih lica, iskrivljenih lobanja, sa kandžama i kljunovima, u večnom mučnom stanju uma. Umetnica projektuje uzvišene i eterične koncepte smrti na svoje kreacije, prikazujući pesimizam, nihilizam, egzistencijalizam, mentalnu nestabilnost i samouništenje“, ističe Radosavljević o umetničkom stvaralaštvu autorke.

Teodora Stojanović je rođena u Beogradu i završila je Akademiju lepih umetnosti. Osim slikarstva magistrirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Osvojila više međunarodnih nagrada za slikarstvo na takmičenjima u Italiji, Španiji, Južnoj Koreji, Tajvanu i Americi.

Osim što aktivno izlaže bavi se i  podučavanjem mladih umetnika kako da izgrade svoju umetničku karijeru, autor je priručnika „Kako postati uspešan umetnik“, koji je napisala tokom 2020. godine.

Ulaz na izložbu je besplatan.

To Top