Otvorena humanitarna izložba “Sve mi boje lepo stoje”

Požarevac

Kultura

Otvorena humanitarna izložba “Sve mi boje lepo stoje”

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U organizaciji Udruženja „Društvo Rom Kostolac“ i uz finansijsku podršku „Fondacije za otvoreno društvo Srbija“, u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac otvorena je humanitarna izložba slika pod nazivom “Sve mi boje lepo stoje – promocija romske kulture u cilju suzbijanja predrasuda i stereotipa”.

Na izložbi su učestvovali Likovno udruženje Kevro, Udruženje likovnih stvaralaca Spektar, Kostolac, ULUK Art i Art Distrikt. 

“Romi su narod koji se u prvi mah identifikuje sa putnicima, večitim nomadima, neprilagođenima za sedelački život i posao. Umetnici su tematski upotrebili prve asocijacije na život Roma iako danas dolazi do sve veće emancipacije samih Roma i podrške na različitim društvenim nivoima zbog čega se menja predstava o životu ove zajednice. Tradicionalnu sliku jednog naroda preneli su na platna učesnici izložbe Sve mi boje lepo stoje predstavivši Rome kao muzičare, zabavljače, igrače, ljude slobodnog duha koji žive pod otvorenim nebom”, rekla je Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu.

Čemail Morina, predsednik udruženja „Društvo Rom Kostolac“, istakao je da je izložba humanitarne prirode. Slike su na prodaju, a kupuju se uplatama na račun Fondacije „Budi human“ za lečenje Darije, Dušana, Petre, Luke, Pavla i Tare.

Izložba je otvorena do 21. jula, a ulaz je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa kovid 19. 


 

To Top