MUP UPOZORAVA: Pojavio se maliciozni program „Trojanac“ koji se širi elektronskim porukama

Braničevo

Saopštenja

MUP UPOZORAVA: Pojavio se maliciozni program „Trojanac“ koji se širi elektronskim porukama

Foto: MUP

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava građane i kompanije da se pojavio maliciozni program „Trojanac“ koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP-a [email protected] i upozorava ih da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

MUP poziva kompanije i građane da ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku to prijave Odelјenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu [email protected].

U navedenom imejlu pošilјalac se predstavlјa kao direktor policije i primaoca poruke, poziva da dođe u policiju vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata.

Reč je o poruci koja se šalјe sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlјa da se imejl šalјe sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl „pdf.iso“, koji u sebi sadrži maliciozni „Trojanac“ koji detektuje 22 antivirusna alata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

Odelјenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje.

To Top