MUP uputio apel zbog povećanog broja požara na otvorenom

Braničevo

Saopštenja

MUP uputio apel zbog povećanog broja požara na otvorenom

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Zbog povećanog broja požara na otvorenom prostoru, u februaru ove godine, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju zakon, da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, kao i da ukoliko izbije požar o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Od početka februara, pripadnici Sektora za vanredne situacije borili su se sa vatrenom stihijom u mestu Rakovac kod Beočina na Fruškoj Gori koja je zahvatila travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara. Pravovremenom intervencijom vatrogasaca-spasilaca, uz asistenciju pripadnika lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, sprečeno je dalje širenje požara koji je likvidiran tri sata nakon dojave.

Na teritoriji Borskog upravnog okruga, od početka februara, registrovano je čak 76 požara na otvorenom prostoru koji su brzom reakcijom vatrogasnih ekipa ugašeni, a u kojima nije bilo povređenih osoba.

U navedenom periodu, vatrena stihija zahvatila je površinu od oko pet hektara na teritoriji Gučeva kod Loznice, koji je lokalizovan, a vatrogasci-spasioci i dalje dežuraju na ovoj lokaciji.

Od ukupnog broja požara na otvorenom prostoru, prema statističkim podacima, najveći broj izazvan je ljudskim faktorom. Zbog toga podsećamo građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru.

 

To Top