Na konkursu “Oni su heroji” najviše glasova dobila Kučevljanka

Braničevo

Društvo

Na konkursu “Oni su heroji” najviše glasova dobila Kučevljanka

Foto: onisuheroji.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Prošla godina obeležena je brojnim herojskim delima koja su, zahvaljujući konkursu „Oni su heroji", dobila svoj glas i pažnju kakvu zaslužuju. Najviše glasova dobila je jedna Kučevljanka.

Konkurs “Oni su heroji” se sprovodi već treću godinu zaredom i iz godine u godinu broj prijava raste. Sa 172 prijave koje su završile u takmičarskom delu, građani Srbije pokazali su da postoji veliki broj heroja i heroina u našem društvu. Preko 150.000 glasova iz 38 gradova Srbije odlučivalo je kojih 20 heroja će se naći u užem izboru.

Nakon detaljne komisijske provere i sistema bodovanja koji je dostupan na sajtu onisuheroji.rs, izabrano je 10 finalista. Oni su pravi heroji velikog srca koji nesebično čine sve kako bi svet bio bogatiji za osmeh i sreću onih kojima pomažu.

Prva na listi sa 14.007 glasova  je Marija Rajčić iz Kučeva. Kako se navodi u prijavi, ona je tridesetogodišnja, mlada samohrana majka sedmogodišnjeg dečaka koja je 2021. godine pokrenula snažnu inicijativu za zaštitu životne sredine u opštini Kučevo. Na ovaj korak je podstakao akcident koji se u to vreme desio sa rekom Pek koja protiče kroz Kučevo. Razmišljajući o budućnosti svog deteta formira neformalnu grupu građana “Zelena oaza” Kučevo koja počinje da se bavim problemima zaštite životne sredine.

Marija Rajčić

Marija 2021. godine konkuriše kao predstavnica neformalne grupe građana na konkurs “Mladih istraživača Srbije” za projekat “Snažno Zeleno” u okviru “Zelenog inkubatora” i gde dobija donaciju za svoj projekat "Ozeleni sve(s)t" u okviru koga je u Predškolskoj ustanovi “Lane” u Kučevu otpočela sa edukacijom dece da odvajaju zeleni i biorazgradivi otpad u sobne kompostere, koji potom završava u dvorišnom komposteru gde se meša za zelenim otpadom iz dvorišta vrtića i tu se završava proces kompostiranja. Cilj projekta je bio da deca od malih nogu počnu da stiču navike da odvajaju otpad pre no što stigne na deponiju i recikliraju ga.

Izabrala je kompostiranje jer je ovaj vid reciklaže najtransparentniji u smislu da deca i njihovi roditelji vide čitav proces reciklaže od nastanka otpada do ponovne upotrebe u mini plasteniku koji je Marija sa svojom neformalnom grupom podigla u dvorištu PU “Lane” gde mališani sade povrtne kulture koje ponovo upotrebljavaju u ishrani.

U 2022. godini Marija registruje Udruženje građana “Zelena oaza” Kučevo, konkuriše na javni poziv kod fondacije “Trag” u okviru projekta aktivne zajednice putem kojeg širi aktivnosti edukacije dece nižih razreda u svim osnovnim školama na teritoriji opštine Kučevo da primarno selektuju otpad od hrane, kompostiraju ga i upotrebljavaju u mini plastenicima. U sve aktivnosti uključuje roditelje dece i lokalnu zajednicu i vrši snažan uticaj na smanjenje količine otpada koji završava na deponiji i čini veliki korak u prevenciji i očuvanju životne sredine.

U 2023. godini Marija se priprema da sa svojim udruženjem oformi regionalni edukativni centar u kojem će se prenositi znanja i primeri dobre prakse u oblasti zaštite životne sredine putem primarne selekcije otpada. Prošle godine dobila je plaketu opštine Kučevo za izuzetan doprinos u domenu ekologije i zaštite životne sredine i pravi je ponos i heroj ove opštine, navedeno je u prijavi.

Među 10 odabranih heroja su još: Jova Ristić iz Vranja, Tatjana Obradović iz Čačka,Katarina Deninger iz Starčeva, Aleksandra Marić iz Apatina, Anita Petrović iz Niša, Suzana Božanić iz Kovina, Branka Kovačević iz Beograda, Goca Petrović iz Novog Pazara i Mina Gavrilov iz Novog Sada.

Priznanja će herojima dodeliti predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored priznanja i zaslužene promocije, pobednicima će biti dodeljeno i putovanje za dvoje „Otkrij Istočnu Srbiju" koju poklanja EU za kulturno nasleđe i turizam. Superheroje čekaju i vredni poklon-paketi koje su obezbedile domaće i međunarodne kompanije i organizacije, a među kojima je i Fudbalski savez Srbije.

Continue Reading
To Top