Nadija Vasif: „Letopis jedne knjižarke u Kairu“

Braničevo

Kultura

Nadija Vasif: „Letopis jedne knjižarke u Kairu“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

U knjizi „Letopis jedne knjižarke u Kairu“ Nadija Vasif duhovito ali mudro i sa dubokim znanjem opisuje život knjižare i svoje zemlje i beleži sopstvene memoare.

To trojstvo – knjižara, Egipat i Nadija – neminovno prolazi kroz ista iskušenja i suočava se sa istim izazovima. Kroz sve te periode – doba birokratije, doba revolucije, doba komercijalizacije – Nadiju vodi njena duboka ljubav prema knjigama.

Kao ćerka dobrostojećih roditelja, imala je tu sreću da pohađa najbolje strane škole i stekne obrazovanje ne baš svojstveno prosečnoj Egipćanki. Svesna značaja kulture za život svake države, i takođe svesna da kultura njene zemlje zamire, Nadija Vasif se sa svojom sestrom i još troje prijatelja odlučila na smeo korak: osnivanje nezavisne moderne knjižare.

Nagađajući i pogađajući želje i potrebe svojih klijenata, vlasnice knjižare otisnule su se u hrabar zadatak da svojim sunarodnicima pruže nešto što im je odavno bilo potrebno i ujedno ih naviknu na jedan novi kvalitet za koji nisu ni znali da im je neophodan.

Knjižara „Divan“ postoji i sada, i uskoro puni dve decenije. Nadija Vasif opisuje prvih petnaest godina Divanovog života, kada ga je aktivno oblikovala, razvijala i spasavala.

„Letopis jedne knjižarke u Kairu“ Nadije Vasif u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke ( ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top