Nagrađeni najzaslužniji povodom Dana oslobođenja Požarevca

Požarevac

Događaji

Nagrađeni najzaslužniji povodom Dana oslobođenja Požarevca

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Svečanom akademijom u Centru za kulturu obeležen je 15. oktobar, Dan oslobođenja Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu. Tradicionalno su uručene oktobarske nagrade najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da su pali ratnici u ovaj grad i državu uložili ono najvrednije – svoje živote, a ono za šta su se borili za njih je bilo vrednije od ovozemaljskog postojanja.

,,Teško je svima koji žive u miru da razumeju ljude kako se osećaju na dan objave rata svojoj zemlji. Teško je zamisliti da pekar u pekari, radnik u fabrici, seljak na polju ili lekar u ordinaciji, u jednom danu postaju vojnici i ratnici sa puškom u ruci i slobodom u mislima. Pored slobode, sigurno im je u mislima bila i naša današnjica – vizija Požarevca i Srbije mnogo godina kasnije. Više puta smo čuli, a kroz istoriju i uverili da se sloboda ne dobija, već osvaja. Osvajači slobode smo bili u oba svetska rata, ali i mnogo puta pre toga. Za razliku od nekih osvajača koji u svoju istoriju iznova ispisuju borbu za tuđe, mi ćemo uvek biti osvajači svoje slobode, mira i napretka“, rekao je Pavlović i svim sugrađanima čestitao sutrašnji praznik, 15. oktobar, Dan oslobođenja grada u oba svetska rata.

Saša Pavlović

Povodom 15. oktobra, dodeljene su nagrade u neto iznosu od po 58.650 dinara i povelje o nagradi Maši Rajić, reprezentativki Srbije u atletici iz Požarevca, Aleksandru Đokiću, načelniku Braničevskog upravnog okruga i Margareti Sekulović, direktorki Osnovne škole „Sveti Sava“ u Požarevcu.

Najveći aplauz za Mašu Rajić

Takođe, dodeljene su i dve povelje grada Požarevca i to Požarevačkoj gimnaziji i Javnoj ustanovi „Sportski centar Požarevac“.

GRAD ĆE POVODOM 15. OKTOBRA DODELITI PET NAGRADA

Margareta Sekulović, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“ u Požarevcu, zahvalila se u ime svih nagrađenih.

Svečana akademija upotpunjena je kraćim promotivnim filmovima o gradu Požarevcu i prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Nastupio mešoviti hor Centra za kulturu Požarevac

U subotu, 15. oktobra, u 10 časova i 15 minuta, biće položeni venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, a u 11 časova pokraj spomenika na Čačalici.

To Top