Kako će solarna i vetroelektrana u Kličevcu uticati na životnu sredinu?

Požarevac

Društvo

Kako će solarna i vetroelektrana u Kličevcu uticati na životnu sredinu?

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevački odbornici su usvojili Plan detaljne regulacije za izgradnju solarne i vetroelektrane u Kličevcu ali tek nakon kraće rasprave.

Tatijana Stojadinović, odbornica „Dosta je bilo“, imala je primedbu zbog toga što je ova ozbiljna tema dodata na dnevni red dan pred sednicu i istakla da joj je trebalo više vremena da se pripremi.

,,Trebalo bi da koristimo ono što imamo – vetrove i sunčevu energiju, to jeste dobro, ali je pitanje koje će snage biti ta elektrana. Takođe, biće u privatnom vlasništvu, a moj stav je da bi trebalo da bude u vlasništvu EPS-a. Ako ćemo da prelazimo svi na zelene energije, to bi trebalo da uradi i EPS. Ovo je Plan detaljne regulacije, odnosno namera da se određen prostor nameni za izgradnju solarne i vetroelektrane, a mi još uvek nemamo ni studiju uticaja na životnu sredinu“, rekla je Stojadinović.

Dragana Spasojević, odbornica „RIIS Istok“, podržala je Tatijanu Stojadinović i naglasila da je, pre donošenja predloga ove odluke, trebalo uraditi studiju o uticaju na životnu sredinu.

,,Na mapama se vidi da je predeo brdovit i pošumljen. Na potezu gde su planirani vetrogeneratori nalazi se stanište poljske jarebice koja je zaštićena i ugrožena vrsta, a tu se nalaze i prepelice, koje su selice. Znamo da je energetska bezbednost imperativ jedne države, ali su građani Kličevca i Kurjača izrazili zabrinutost zbog te ugrožene i zaštićene vrste, a zatim i zbog blizine vetroparka koji će se nalaziti na samo dva kilometra od naseljenog mesta. U čitavoj Evropi se vetrogeneratori izmeštaju sa lokacija na kojima ljudi stanuju zbog toga što oni emituju niskofrekventne zvuke koji utiču na kvalitet života“, objasnila je Spasojević.

Ona je istakla da su građani Kličevca njoj postavili pitanje šta lokalna samouprava ima protiv njih. Podsećamo da je na tom potezu planirana i izgradnja regionalne deponije.

Lazar Stanojević, načelnik Gradske uprave, rekao je da je cilj Plana detaljne regulacije da se vidi šta može ili šta ne može da se uradi, te da niko nije rekao da će se odmah sutra izgraditi solarna i vetroelektrana.

,,Nije moguće ni pravno ni administrativno da radimo bilo kakav izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ukoliko nemamo odluku da pristupamo izradi Plana detaljne regulacije. Dakle, ne možemo da radimo ovaj izveštaj ako nemamo osnovu zašto ćemo to da radimo. Odeljenje za urbanizam Gradske uprave nema ništa protiv građana“, odgovorio je Stanojević.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, rekao je da lokalna samouprava ne zna ni da li će se graditi, jer je ovo tek donošenje odluke o izradi Plana detaljne regulacije koji će to da razrađuje.

,,Ako nemamo donesen plan kako ćemo znati da to utiče na životnu sredinu? To je kao kada biste nam tražili da izgradimo nešto bez projekta. Nemamo mi ništa protiv građana Kličevca i nemojte da dižemo paniku oko nečega što može da bude dobro“, rekao je Pavlović.

On je objasnio da se u pismu o namerama investitora navodi da će se graditi solarna i vetroelektrana snage 150 megavata i da preduzeće „Lederata” planira da uloži 1.500 evra po megavatu u ono što grad Požarevac odredi. Gradonačelnik smatra da je najbolje da se taj novac uloži u infrastrukturu naselja u okolini.

,,Ukoliko bude bilo projekta bitno je istaći da će dva odsto neto prihoda od prodaje električne energije ići gradu Požarevcu svake godine. Ako pogledate grafiku možete videti ideju gde bi stajali ti vetrogeneratori, na neiskorišćenom šumskom području, odnosno području zemljoradničke zadruge“, dodao je Pavlović.

On je podsetio da su vetrogeneratori predviđeni i u Bradarcu, iznad Kostolca na starom kopu ,,Klenovnik“, na starom odlagalištu između Ćirikovca i Klenovnika i na obodu kopa ,,Ćirikovac“.

Podsećamo da je Planom detaljne regulacije obuhvaćeno 126 parcela u Kličevcu, odnosno prostor od oko 114 hektara na kome bi trebalo da budu izgrađene solarna elektrana i vetroelektana.

GRAD PLANIRA IZGRADNJU SOLARNE I VETROELEKTRANE U KLIČEVCU

Većinom glasova požarevačkih odbornika ova odluka je usvojena na jučerašnjem zasedanju lokalnog parlamenta.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top