Nedinić osudio medijski linč obolele doktorke iz Petrovca

Petrovac

Saopštenja

Nedinić osudio medijski linč obolele doktorke iz Petrovca

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Saopštenje Duška Nedinića, predsednika opštine Petrovac na Mlavi, prenosimo u celosti.

“Iako sam se nadao da nećemo dolaziti u ovakve situacije, ja sam iz etičkih razloga prinuđen da se obratim javnosti povodom pisanja portala „TPKNews“. Radi se o tome da je juče osvanuo tekst o pacijentkinji zaraženoj virusom COVID-19 koji zalazi u najdublju intimu i prevazilazi svaku meru zdravog razuma. Ne ulazeći dublje u razloge i svrhu ovakvog načina pisanja smatram da je to krajnje nedopustivo i za svaku osudu. U sutiaciji kada je nečije zdravlje ugroženo zadiranje u intimu i ovakav medijski linč direktno mogu uticati na zdravstveno stanje pacijenta.

Iako nisam želeo da ulazim u lične detalje o pacijentu moram ovom prilikom da napomenem da se radi o doktorki, ženi koja je profesionalac u svojoj struci. Zašto to ističem? Da li je normalno da u situaciji kada se širom naše zemlje lekari nalaze u prvoj borbenoj liniji protiv ovog opakog virusa rizikujući svoje živote i živote svojih porodica bilo koji lekar, a pogotovu oboleli, zaslužuje ovakav neljudski pristup. Da, ovo je neljudski pristup. Jer nijedan novinar koji ima malo dostajanstva u sebi, koji je čovek pre svega, ne bi nikada sebi dozvolio da se jedna osoba i to ženskog pola, na ovakav način tretira u javnom medijskom prostoru. Zamislite samo da su se na tom mestu našle vaše majke, ćerke, sestre, rođake ili poznanice?! Da dok strahujete za njihov život bivate izloženi ovakvim stvarima. Kako bi se osećali i reagovali?

Ovakav mizogeni i seksistički način pisanja o lekaru, koji je ne zaboravite i pre ovog vanrednog stanja spasavao živote, je za svaku osudu. Pored toga ovo je jako tužno, bolno i poražavajuće. U vreme kada se od svih nas očekuje najviše solidarnosti eto šta smo dobili i to već sa prvom zaraženom osobom. Da li treba da pored brige o zdravlju koja je ovih dana najbitnija strahujemo i za svoje privatne živote i intimne stvari, jer smo svi potencijalno ugroženi. Da li je to normalna okolnost u kojoj u ovim inače teškim danima trebamo živeti. Da li je toliko teško biti čovek makar dok traje ovo vanredno stanje i ne koristiti ljude kao živo meso za senzacionalizam i politiku. Ako su potrebni ovakvi ispadi, evo ja kao prvi čovek ove opštine stavljam sebe na udar, ali svoje sugrađane neću i ne mogu.

Zaista žalosno. U kom trenutku i ko je sebi dao za pravo da aplauz lekarima zameni salvom uvreda? Ovo je zaista previše. Ne samo da predstavlja povredu Zakona o zaštiti prava pacijenata, već je krajnje nemoralno, degutantno i neljudski. Našoj sugrađanki mogu samo da poželim brz oporavak i da se što pre vrati svojoj profesiji i da ne brine, jer ugled koji njena profesija ima nikada ne može biti poljuljan, da se najblaže izrazim – žutom štampom. Molim Vas da iz poštovanja prema jednom ljudskom biću i prema profesiji kojom se ova osoba bavi ne ulazimo u dalje komentarisanje i davanje na važnosti ovom pisanju, jer je to jedini način da se ova sramna situacija što pre prebrodi”, navodi se u saopštenju.

To Top