Nova delatnost JKP „Komunalne službe“ – upravljanje šumama

Požarevac

Društvo

Nova delatnost JKP „Komunalne službe“ – upravljanje šumama

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta u Požarevcu, odlukom većine odbornika JKP „Komunalne službe“ dodeljene su nove delatnosti.

Požarevački odbornici razmatrali su na današnjem zasedanju odluku o usklađivanju poslovanja JKP „Komunalne službe“ Požarevac sa Zakonom o javnim preduzećima, kojom je predviđeno je se ovom preduzeću dodele nove delatnosti - gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti, seča drveća i uslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom.

„Dobili smo nalog od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da ili mi brinemo o šumama, ili da nekome prepustimo tu brigu. Lokalna samouprava je donela odluku da naše šume ostanu naše i da njima gazduje JKP „Komunalne službe“, objasnio je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Dragana Spasojević, odbornica „Dosta je bilo – RIIS Istok“, istakla je da podržava inicijativu da se grad stara o šumama ali je izrazila bojazan da komunalno preduzeća nema potrebne kapacitete za obavljanje ove delatnosti.

„Da li vi mislite da javno komunalno preduzeće koje gazduje pijacama, grobljima, bavi se organizacijom vašara, azilom za pse i mačke, održavanjem čistoće i upravljanjem deponijom, ima sa 160 zaposlenih tehničke i kadrovske kapacitete za upravljanje šumama. Saglasna sam sa time da bi šume trebalo da ostanu nama u nadležnosti, ali čisto sumnjam da imamo te kapacitete“, kazala je Spasojević.

Bojan Dinić, član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine, odgovorio je da grad prvi uređuje ovu oblast i da nijedno preduzeće osim JKP „Komunalne službe“  to ne može da radi.

„Da bi „Komunalno preduzeće“ moglo time da se bavi prvi korak je izmena osnivačkog akta kako bi potraživali nove radnike od ministarstva. Posle donošenja ove odluke biće izrađeni izvođački projekti, te će se angažovati stručna lica za izradu akta, koji će u narednih deset godina izraditi plan o šumama. Izmenom akta „Komunalne službe“ steći će pravo da seče drveće i pošumljava. Oni neće raditi sami već na osnovu plana koji će biti donet, angažovaće treća lica koja će to raditi, između ostalog, šumarskog inženjera“, istakao je Dinić.

Slobodan Vasić, šef Odborničke grupe „Dosta je bilo – RIIS Istok“, smatra da je proširenje delatnosti komunalnog preduzeća početak nečega što će da dovede u budućnosti do odluke o osnivanju preduzeća„Zelenilo Požarevac“.

Gradonačelnik je kazao da je više puta razmišljao o osnivanju novog preduzeća i objasnio da to sada nije dobro rešenje jer izuskuje mnogo novca koji bi grad uložio u novo preduzeće, a komunalno bi ostalo bez tih sredstava koja su im značajna za funkcionisanje.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top