NOVA REAKCIJA: Retroaktivno pružen „pravni osnov“ za odlaganje grejne sezone

Požarevac

Saopštenja

NOVA REAKCIJA: Retroaktivno pružen „pravni osnov“ za odlaganje grejne sezone

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

U našu redakciju stiglo je zajedničko saopštenje Pokreta “Jasno i glasno” i Ekološke organizacije “SOVA” koje prenosimo u celosti.

Naše sugrađane koji su se obratili prigovorom JP “Toplifikacija”, preduzeće je obavestilo da je grejna sezona odložena na osnovu zaključka Gradskog veća, koji su dostavili u prilogu. Sagledali smo dostavljenu odluku i zapazili nekoliko nezakonitosti i nelogičnosti.

Najpre, Gradsko veće nije bilo ovlašćeni subjekt za donošenje ovakve odluke, što proizilazi kako iz člana 95. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom (na koji se poziva), tako i iz Statuta Grada koji reguliše njegovu nadležnost u članu 82. Tu odluku je mogao doneti samo organ nadležan za poslove energetike.

Gradsko veće je dana kada je trebalo da počne grejanje, u subotu 15. oktobra tekuće godine, donelo zaključak o odlaganju početka grejne sezone, pozivajući se na član 95. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, koji predviđa „Ako dođe do poremećaja ili prekida u snabdevanju toplotnom energijom zbog nepredviđenih okolnosti, energetski subjekt je obavezan da istovremeno sa preduzimanjem mera iz člana 94. ove odluke obavesti organ Gradske uprave, nadležan za poslove energetike“ koji može primeniti određene mere, uključujući i ograničenje isporuke toplotne energije u pogledu trajanja grejne sezone.

Gradsko veće je, dakle, donelo zaključak kao nenadležni organ na dan kada je već trebalo da započne isporuka. Takođe, JP “Toplifikacija” primila je tu odluku čak četiri dana kasnije, što je vidljivo iz prijemnog štambilja u gornjem desnom uglu, a da sve to vreme nisu isporučivali grejanje. I konačno, Gradsko veće je donelo zaključak kojim se, prema Pravilniku o radu Gradskog veća Grada Požarevca, odlučuje o proceduralnim pitanjima i inicira donošenje ili predlaganje odluka i drugih akata. Dakle, njime se nikako ne može odlučiti o navedenom.

Potom, navedeni akt nema obrazloženje, niti na bilo koji način daje detaljnije razloge ili dokaze da postoje uslovi za odlaganje grejne sezone. Koji su to poremećaji ili prekid u snabdevanju toplotne energije nastupili i koje su to nepredviđene okolnosti u pitanju? Ono što navodi citirani zaključak nije nepredviđena okolnost, već je duže vreme poznato da u Evropi postoji ili preti energetska kriza, kao što je i naša zajednica već dugo primorana na različita odricanja u ime odgovornosti. Takođe, u zaključku se ne navodi kada je o poremećaju u snabdevanju obavešteno Gradsko veće od strane distributera, termoelektrane Kostolac i da li je uopšte primilo to obaveštenje. Postoji li uopšte obaveštenje distributera da su nastupili poremećaji u snabdevanju toplotnom energijom?

Nakon svega navedenog, apelujemo na gradsku vlast da još jednom konsultuje distributera o tome da li je osposobljen na pruži uslugu i primeni stav 3.zaključka koji je doneo na dan obaveznog početka grejne sezone i naloži JP Toplifikacija da započne sa grejanjem.

Kako su jutarnje i večernje temperature izuzetno niske, te kako su se prostorije u međuvremenu značajno ohladile i preti nam humanitarna katastrofa veća od „energetske“, u suprotnom ćemo biti prinuđeni da započnemo postupak koji je predviđen za ostatak sezone (a na koji se zaključak i sam poziva), a to znači podnošenje zahteva za merenje temperatura u stanovima i ogromne troškove.

Naši pravnici razmotriće pokretanje postupka pred nadležnim sudom za ocenu zakonitosti ovog akta, navodi se u zajedničkom saopštenju Pokreta “Jasno i glasno” i “SOVA”.

To Top