Novo i drugačije otkrivanje Amerike – „Na mapi utopije“

Braničevo

Kultura

Novo i drugačije otkrivanje Amerike – „Na mapi utopije“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

„Na mapi utopije“ Branka Anđića je knjiga putopisnih eseja, inspirativna i duhovita. Anđić predstavlja gradove i zemlje tri Amerike dajući nam uvid u način života i razmišljanje ljudi koji žive daleko od Evrope i razlikuju se od nas ili su nam pak neočekivano slični.

U međuprostor i međuvreme ovih putovanja smešten je poluskriveni omaž posvećen gradovima u kojima je autor proveo najveći deo svog života: Buenos Ajres i Beograd.

„Zapisi koji slede imaju za cilj da isprave tu nepravdu uvreženog uverenja da se dobar građanski život nužno drži podalje od pustolovine. Da je dovoljno maštati pod bezbednim okriljem dnevne sobe, uz pićence i prijatnu muziku. Putovanja su mi oduvek bila dobar izgovor i još bolji podstrek da pustim u pogon mehanizam slobodnih asocijacija, za koje čovek danas ima vremena samo kad ga voz, avion, autobus, automobil, lađa prinudno sprečavaju da radi bilo šta drugo. Ako nema laptop, tablet, smartfon i druge današnje igračke. Ubeđen sam, takođe, da je dokolica odličan katalizator kreativnog mišljenja i ako očekujem da neko čita ove zapise podstaknute tumaranjem po tri Amerike, onda, pre svega, pomišljam na ljude koji još nisu proterali dokolicu iz svojih života.

Da se razumemo: ovo nije bedekerski priručnik, niti jedna od onih sveščica koje – oslanjajući se na Vikipediju – pomažu da, za cenu jedne knjige, napravite veliki put. Ovi zapisi nisu, takođe, ni katalog opštih mesta turističkih atlasa Južne, Srednje i Severne Amerike, hemisfere koju sam prilično proputovao: od mene nećete saznati baš ništa o piramidama Maja, o arhitekturi Maču Pikčua, o karnevalu u Riju, niti o bilo čemu što se povezuje s kolektivnom čežnjom evropskog hodočasnika po najpopularnijim toponimima sveameričke egzotike. Za mene je ova knjiga, pre svega, način da ne zaboravim o čemu sam razmišljao na nekim mestima koja su za mene jedinstvena, bez  obzira  na  to  da  li  su  globalno  poznata  ili  ne. Ovo je mapa moje utopije“, piše Anđić.

„Na mapi utopije“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke (ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top