Obeležavamo praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Braničevo

Društvo

Obeležavamo praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovaj praznik, koji se obeležava 11. septembra, podseća na smrt Svetoga Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja, pogubljenog po naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade.

Kada se Irod Antipa oženio Irodijadom, ženom svog brata Filipa, Sveti Jovan Krstitelj, cenjeni propovednik hrišćanstva, oštro je osudio nemoralni čin.

Potom je Irodijada nagovorila svoju ćerku da od oca za rođendan izmoli kao dar glavu Svetog Jovana na tanjiru. I ona dobi poklon, koji je Irodijada zakopala u dvorištu.

Jovanovi učenici saznali su gde počiva glava svetitelja, iskopali je i sahranili u Sevastiji u Palestini.

Usekovanje glave uvek se obeležava na dan kada je osvećena crkva koju su na njegovom grobu u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena.

Ovaj praznik je sećanje na njegovo strašno stradanje i zato se vernici pridržavaju strogog posta, bez obzira da li je sreda ili petak ili ne (u nekim krajevima se čak ne jede ništa do mraka). Nikako ne treba  da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv  Svetog Jovana Krstitelja.

Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove. Na današnji dan u prirodi treba potražiti lekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

To Top