Obeležen Dan državnosti u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Događaji

Obeležen Dan državnosti u Požarevcu (FOTO)

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Polaganjem venaca kraj spomenika kneza Miloša Obrenovića u požarevačkom Gradskom parku danas je obeležen 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije.

Vence su pokraj spomenika položili čelnici Požarevca i Kostolca, predstavnici vojske, policije, udruženja potomaka ratnika i političkih stranaka.

Položeni venci u Gradskom parku

Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca, rekao je da su začeci izgradnje moderne srpske države, ostvareni ponekada perom a ponekada oružijem, doneli najpre slobodu, a potom mir i narodnu volju.

“Od te prve polovine 19. veka pa do danas, naš narod jeste povremeno gubio to “sveto trojstvo”, ali nikada nadu da će ih povratiti. Te lekcije koje su naši preci ostavili nama u amanet uče nas da su dobra i loša vremena prolazna, ali da se nikada ne sme ugasiti san o modernoj i jakoj otadžbini. Ono što je bilo zajedničko Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu jeste upravo ta lekcija koja je tada savladana sa odličnom ocenom. Oba događaja pokazala su da, iako se možda sapletemo u sadašnjosti važno je koračati ka budućnosti. Narodno jedinstvo i sloga u teškim trenucima naše Srbije često su umeli da iznenade nadmoćnijeg neprijatelja. Ponosni smo kao narod danas na istorijske momente kada nam je bio ugrožen i opstanak nacije, što smo tada činili nešto što se činilo nemogućim”, rekao je Mijatović.

Svečanost je upotpunjena intoniranjem himne ,,Bože pravde“ u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barilli“, čije su članice izvele i pesmu “Vostani Serbije”.

To Top