Obeležen Svetski dan zdravlja u Požarevcu

Požarevac

Zdravlje

Obeležen Svetski dan zdravlja u Požarevcu

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u prostorijama Crvenog krsta Požarevac obeležen Svetski dan zdravlja, 7. april, na dan kada je 1948. godine osnovana Svetska zdravstvena organizacija.

Svake godine Svetski dan zdravlja posvećen je aktuelnoj temi ili problemu na globalnom nivou, a ove godine održava se pod sloganom ,,Zdravlje za sve“.

,,To predstavlja ozbiljan izazov svima nama, ali i donosiocima odluka, jer zahteva od svih dodatna ulaganja i napore da se postigne zdravlje za sve, kao osnovno ljudsko pravo. Da bi se obezbedilo zdravlje za sve važno je organizovati univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom, a to se može postići ulaganjem u primarni nivo organizacije zdravstvene službe, odnosno na nivou doma zdravlja, gde je moguća veća dostupnost zdravstvenim uslugama celokupnom stanovništvu, u skladu sa njihovim zdravstvenim potrebama. Podjednako je važno da te usluge budu visokokvalitetne, što zahteva dovoljan broj visikokfalifikovanih kadrova, odsno zdravstvenih radinika koji će te usluge obezbediti”, kazala je doktorka Cvija Stojanović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Ona je istakla da je nauka pokazala da u najvećem procentu, čak 53 odsto, zdravlje zavisi od našeg ponašanja i stilova života i apelovala je na sve da vode računa kako se hrane, kako biraju i pripremaju namirnice, da redovno kontrolišu telesnu težinu, ne koriste duvan i duvanske proizvode, da budu fizički aktivni i bar jednom godišnje poslete dan preventivnim pregledima.

Povodom obeležavanja ovog značajnog datuma za Požarevljane su od 8 do 10 časova u prostorijama Crvenog krsta organizovani besplatni preventivni pregledi - merenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, visine, težine i obima struka, a svi zainteresovani su mogli i da pitaju stručnjake za savet u vezi zdravlja.

Preventivni pregledi

Tatjana Činč, direktorka Apotekarske ustanove ,,Apoteka Požarevac”, kazala je da je današnje obeležavanje jubileja – 75 godina od od osnivanja Svetske zdravstvene organizacije prilika da se podsetimo na važnost, solidarnost, saradnju i odlučnost u borbi za zdraviji život.

,,U dugogodišnjoj tradiciji i uspešnoj saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, patronažnom službom i Crvenim krstom, Apotekarska ustanova ,,Apoteka Požarevac” uvek učestvuje u ovakvim akcijama, uz podršku našeg osnivača, grada Požarevca, a za dobrobit svih naših građana”, istakla je Činč.

Cvija Stojanović i Tatjana Činč

Po njenim rečima, Apotekarska ustanova je ove godine stavila akcenat na najmlađe sugrađane, te će farmaceuti posećivati vrtiće širom Braničevskog okruga i sa decom razgovarati o zdravlju i zdravom životu.

,,Svih 35 državnih apoteka svakodnevno ima akcije usmerene na očuvanje zdravlja, poput merenja krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, pregleda stopala, gustine kostiju, savetovalište i pregled korena kose, kože… U apotekama naši sugrađani uvek mogu dobiti stručni savet naših farmaceuta, te ovi pregledi imaju, ne samo savetodavnu, nego i medicinski opravdanu svrhu”, dodala je direktorka.

Continue Reading
To Top