Ket Džarman: „Kraljevi reka“

Braničevo

Kultura

Ket Džarman: „Kraljevi reka“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Pođite na putovanje sa bioarheologom Ket Džarman, koja u svojim istraživanjima koristi najnaprednije forenzičke tehnike dok otkriva epske priče o dobu Vikinga.

Knjiga „Kraljevi reka: Nova istorija Vikinga od Skandinavije do Puteva svile“ pruža nove uvide o ulozi žena i dece u vikinškoj kulturi i prati malu perlu od karneola nađenu u vikinškom grobu u Derbiširu u Engleskoj, preko Carigrada i Bagdada do mesta gde je nastala, hiljadama kilometara daleko u Gudžaratu u Indiji.

Širenje vikinške kulture je počelo u sedmom veku nove ere, i to ne samo na zapad – u Englesku, Irsku i Severnu Ameriku – već, važnije, na istok – u Rusiju i na Bliski istok i dalje. Knjiga Ket Džarman baca novo svetlo na način kako su drevni Putevi svile povezivali Vikinge sa Dalekim istokom. Zbog živopisnog pripovedačkog stila i lucidnih objašnjenja ovo je upečatljiv dokument o velikom domašaju skandinavskih naroda i kulture.

Dr Ket Džarman je bioarheolog i terenski arheolog specijalizovana za doba Vikinga, a posebno za vikinške žene. Ona koristi forenzičke tehnike kao što su analiza izotopa, datiranje ugljenika i analiza DNK na ljudskim ostacima kako bi odvojila iskustva prošlih ljudi iz širih istorijskih narativa. Dr Džarman je učestvovala u brojnim televizijskim dokumentarcima kao istorijski konsultant, uključujući programe za BBC, History Chanel, Discovery.

„Kraljevi reka“ Ket Džarman u prodaji su u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke (ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top