Obuka za ekonomsko novinarstvo u Smederevu

Braničevo

Događaji

Obuka za ekonomsko novinarstvo u Smederevu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

„Presenting Media doo“ izdavač Regionalnog internet portala E-Braničevo, u petak, 8. decembra, u Regionalnom centru u Smederevu organizuje radionicu ekonomskog novinarstva.

Ova obuka namenjena je novinarima i dopisnicima, studentima novinarstva i mladima koji žele da se bave ovim poslom, kao i predstavnicima civilnog sektora koji prate tokove novca na lokalu ili time planiraju da se bave.

Obuku će voditi Jovana Tomić, novinarka CINS-a i Katarina Baletić, bivša novinarka Nove ekonomije, sada frilenser u oblasti ekonomskog novinarstva.

Izveštavanje o ekonomskim temama, finansijama i privredi, tokovima novca na lokalu, veliki je izazov za lokalne novinare i dopisnike, naročito zbog činjenice da na lokalu ne postoje sektorski novinari već svi prate sve oblasti. Izazov je i za lokalne aktiviste koji u svojim agendama imaju borbu protiv korupcije i druge aktivnosti koje iziskuju pretrage baza podataka i praćenja tokova novca. Zato je od velikog značaja svaki dodatni vid znanja i veština za ovu novinarsku oblast.

Polaznici će biti u prilici da od novinarki specijalizovanih za oblast ekonomskog novinarstva steknu nove kompetencije i nadograde svoje znanje kroz sledeće teme:

  • Sve tajne lokalnih budžeta – kako da dublje uđemo u suštinu priliva i trošenja novca iz gradskih/opštinskih kasa
  • Baze Narodne banke Srbije – koje sve pretrage možemo da vršimo preko NBS i kako to efikasno da radimo – jedinstevna baza računa, blokade računa, platni bilansi itd.
  • Agencija za privredne registre  – pretrage podataka, baze pravnih lica, završni računi, bilansi stanja… - kako najlakše do svih podataka APR-a.
  • Agencija za sprečavanje korupcije – koje podatke nalazimo u ovoj bazi i kako do njih
  • Portal javnih nabavki –  ključ tokova novca – kako do podataka koji su ključni za trošenje para građana na lokalnom nivou
  • Državna revizorska institucija (DRI) i Fiskalni savet – čitanje izveštaja
  • Kako da ekonomska tema ne bude dosadna i suvoparna
  • Rečnik ekonomskih pojmova – najkraće pojašnjenja najčešćih novinarskih nedoumica

Radionica je zamišljena kao interaktivni događaj pa će svi učesnici moći da postavljaju pitanja.

Prijave za učešće u radionici slati na  mejl: [email protected] ili [email protected] ili telefon: 061 487 22 22 (Tijana Sotirov), najkasnije do četvrtka do 20 časova.

Projekat pod nazivom “Suficit tema, deficit znanja: Radionica za lokalne novinare i dopisnike za izveštavanje o ekonomiji, finansijama privredi” realizuje se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

To Top