Oko 120 litara kiše po kvadratu u opštini Petrovac, proglašena vanredna situacija

Petrovac

Društvo

Oko 120 litara kiše po kvadratu u opštini Petrovac, proglašena vanredna situacija

Foto: A. Ž.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi proglašena vanredna situacija usled obilnih padavina noćas i jutros, kada je u vremenu od 5 do 7 časova palo oko 120 litara kiše po metru kvadratnom.

„Ova odluka je prvenstveno doneta kako bi se omogućilo angažovanje neophodne mehanizacije koja će učestvovati na otklanjanju opasnosti i popravljanju oštećene infrastrukture“, istakla je Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi na današnjoj konferenciji za medije.

Po njenim rečima, zbog obimnih atmosferskih padavina koje su pogodile gotovo celu teritoriju ove opštine, došlo je do porasta nivoa vode u rekama prvog i drugog reda, kao i u njihovim bujičnim pritocima i potocima. Takođe, došlo je i do zapunjenosti nanosom korita reke, zapunjenosti kišne kanalizacije i po pojave podzemnih voda.

„Jutros između 5 i 7 časova palo je oko 120 litara kiše po metru kvadratnom što je izazvalo zapunjenost kišne kanalizacije. Mi smo u stalnom kontaktu sa građanima i obavešteni smo da su imali problema sa podzemnim vodama, da je negde i putna infrastruktura narušena“, kazala je ona.

Članovi Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac su u kontaktu sa predsednicima mesnih zajednica, zajedno su na terenu i već se radi na utvrđivanju štete kako bi se što pre pristupilo njihovom otklanjanju.

Za portal E-Braničevo Đorđević je rekla da je najkritičnije u selu Leskovac gde je voda ušla u domaćinstva, o čemu je E-Braničevo pisalo ranije.

EB PATROLA: POPLAVLJENA DVORIŠTA U SELU LESKOVAC

„Čekamo da se voda malo povuče, još uvek se sliva sa brda, pa ćemo da šaljemo pumpe da izvlače vodu iz domaćinstava. Najviše je poplavljenih domaćinstava u Leskovcu, a zatim u Šetonju. Najvažnije je da nema povređenih. U Ranovcu, Vitovnici i Melnici nisu poplavljene kuće već su se izlile u njive bujične reke Vitovnička i Stamnička, u koje se slivaju bujični potoci. U Petrovcu imamo prijavu da je voda ušla u podrume“, istakla je Đorđević.

EB PATROLA: JUTROS U PETROVCU I OKOLINI - POTOP (VIDEO)

U ovom trenutku, kaže, nemaju informaciju koliko je tačno domaćinstava i oranica poplavljeno jer je u toku procena štete.

Ona je zamolila građane da budu stpljivi, da će svima ukazati pomoć, kao i da štetu prijave Štabu za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi.

 

To Top