Opremu za pokretanje posla dobiće 22 Požarevljanina

Požarevac

Događaji

Opremu za pokretanje posla dobiće 22 Požarevljanina

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas su potpisani ugovori o donaciji između Nemačke organizacije Help i četiri korisnika iz Požarevca, od ukupno 22, koji će dobiti opremu za pokretanje sopstvenog biznisa ili razvoj postojećeg iz oblasti poljoprivrede, zanata i usluga.

Ugovori su potpisani u okviru projekta „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“ koji vodi Nemačka organizacija Help, a koji finansira švedska vlada  preko švedske organizacije za razvoj i saradnju „Sida“.

Aleksandra Brkić, direktorka Helpa, izrazila je zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom sa gradom Požarevcem koja se ogleda u dve komponente - grantovima za samozapošljavanje ljudi koji imaju dobru poslovnu ideju, ali nemaju sopstvenih sredstava da tu ideju sprovedu u delo, i plaćenim radnim praksama za ljude koji iz bilo kog razloga ne žele da budu samostalni preduzetnici.

 „Obe komponente implementiramo u Požarevcu već duži niz godina sa izuzetnim uspehom i zbog toga smo odlučili da i u ovoj fazi projekta nastavimo saradnju i zajedno podržimo nova 22 korisnika grantovima za započinjanje sopstvenog posla. Mi ćemo sa svoje strane zajedno sa gradom učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo  da prebrode prvu godinu koja je najkritičnija u razvoju biznisa“, kazala je Brkić. 

Aleksandra Brkić

Danas su ugovor potpisala četiri korisnika iz Požarevca koji će nabaviti neophodnu opremu za pokretanje posla. Saša Stojmirović otvoriće autolimarsku i farbarsku radionicu u selu Bratinac, Marija Čejović pokreće posao vezan za vođenje i održavanje nekretnina, Sara Zdravković otvorila je igraonicu za decu do šest godina u Požarevcu, a Milena Petrović otvorila je kozmetički salon.

Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca, zahvalio se organizaciji Help na tome što je prepoznao lokalnu samoupravu Požarevac kao mesto gde može da se pruži podrška svima onima koji žele da oforme svoje preduzeće.

„U okviru ovog projekta grad Požarevac i Help su u periodu od 2014. godine, pa sve do danas realizovali 79 donacija za pokretanje sopstvenog biznisa kroz donacije o opremi u vrednosti od 1.500 do 2.000, 2.400 i 3.600 evra, zatim zaposlili 24 korisnika u okviru projekta stručne, plaćene prakse, na period od šest meseci, od kojih je 12 ostalo zaposleno ili će ostati zaposleno minimum narednih 12 meseci.  Podržali su poslodavce koji su zadržali radnike sa opremom vrednosti od 3.000 evra po zaposlenom i održali preko 100 poslovnih i stručnih obuka“, istakao je Mijatović.

Predrag Mijatović

Ukupan budžet za realizaciju ovog projekta u periodu od 2014. do 2025. godine iznosi 269.700 evra, od čega je grad Požarevac obezbedio 64.700 evra.

 

To Top