POŽAREVAC: Projekat za brigu o porodici i braku

Požarevac

Društvo

POŽAREVAC: Projekat za brigu o porodici i braku

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac je ovog meseca zaključio Ugovor za realizaciju projekta ,,Unapređenje kvaliteta života u gradu Požarevcu kroz uspostavljanje efikasnih socijalnih usluga'', finansiranog kroz program UNOPS-SwissPRO.

Ideja projekta je uspostavljanje usluge savetovališta za brak i porodicu na teritoriji grada, kao i unapređenje kvaliteta i efikasnosti službenika i svih zainteresovanih strana koje se bave ovim pitanjem, saopštila je Informativna služba grada Požarevca.

,,Uprkos velikoj potrebi, statistici i izveštajima Centra za socijalni rad, do sada unapređeni mehanizmi nisu ustanovljeni za ovu vrstu usluge u gradu i iz tog razloga smo i  konkurisali za sredstva. Podsećam, Grad Požarevac i Centar za socijalni rad zaključili su Sporazum o intersektorskoj saradnji u maju mesecu ove godine, čiji je glavni cilj unapređenje postojećih i uspostavljanje novih okvira i mehanizama saradnje u oblasti pružanja dodatne podrške u uspostavljanju savetodavno-terapijske i socijalno edukativne usluge pod nazivom Savetovalište za brak i porodicu. Projekat traje devet meseci, ukupna vrednost je 14.200 dolara, a biće sproveden u saradnji sa Centrom za socijalni rad Požarevac'', rekla je menadžerka projekta Danijela Tufegdžić.

Preventivna uloga Savetovališta ogledaće se u prevazilaženju bračne krize, smanjenju brakorazvodnih postupaka, očuvanju kvaliteta uzajamne komunikacije roditelja među sobom i roditelja sa decom i nakon razvoda, pomoć mladim bračnim parovima u prevazilaženju partnerskih problema  i  problema u relacijama sa primarnim porodicama svojih partnera, zatim u razvoju osećaja kompetentnosti u bračnim i roditeljskim ulogama.

Savetodavnim radom i terapeutskim tehnikama osnaživanja i pružanja psiho socijalne pomoći postići će se funkcionalna komunikacija i kvalitativna promena u partnerskoj relaciji i relacijama roditelj -roditelj, roditelj-dete kao i drugačiji uvid u problem.

,,Među očekivanim rezultatima je povećan broj uspešno okončanih postupaka mirenja i sporazumnih razvoda, kao i povećan broj prijavljenih i novootkrivenih slučajeva nasilja u porodici, a samim tim i broj zaštićenih i zbrinutih žrtava porodičnog nasilja'', zaključila je Tufegdžić.

To Top