Opštinska pomoć udruženjima invalida od velikog značaja

Petrovac

Društvo

Opštinska pomoć udruženjima invalida od velikog značaja

Foto: A. Grujić, privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ratni i mirnodopski vojni invalidi u Petrovcu na Mlavi okupljeni su već dve decenije u udruženju koje im pomaže da ostvare svoja prava i da kroz druženja sa udruženjima iz drugih gradova u Srbiji zaborave na sve ružno što su doživeli u ratu.

Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Petrovac na Mlavi  osnovano je 2003. godine u okviru istoimenog republičkog udruženja. Ove godine obeležava 20 godina postojanja, a da li će biti obeležavanja ovog jubileja zavisi isključivo od finansijskih sredstava koja u ovom trenutku nedostaju.

Na čelu udruženja bio je godinama Zoran Nikodijević, a kada je on preminuo njegov zamenik Nebojša Stojadinović je postao predsednik i tu funkciju obavlja već osam godina. Po njegovim rečima, broj članova je promenljiv i trenutno ih ima oko 75, to su ratni i mirnodopski invalidi i porodice poginulih boraca.

Jedan od najvećih uspeha republičkog i opštinskih udruženja je Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata, u čiju izradu su bili uključeni.

“Više puta smo bili na sastancima u resornom ministarstvu i borili se da ne izgubimo ono što imamo i na neki način smo malo pojačali neka prava. Kada imamo zakon onda je sve lakše”, smatra Stojadinović.

Nebojša Stojadinović

Članovima udruženja mnogo znači pravna podrška kako bi mogli lakše da ostvare svoja prava. U tome im predsednik udruženja najviše pomaže, jer je zaposlen u Opštinskoj upravi Petrovac na Mlavi kao referent za boračko-socijalnu zaštitu. Pored toga, članovi su nekada mogli da računaju i na razne druge vrste pomoći, međutim, smanjenjem budžeta to se svelo na minimum. Nekada su iz opštinskog budžeta dobijali po 600.000 dinara godišnje, a ove godine trostruko manje.

“Imali smo nekoliko godina veoma dobar budžet od koga smo plaćali zakup kancelarije gde smo se okupljali i održavali sastanke, međutim od pre četiri - pet godina taj budžet je znatno smanjen i za 2023. godinu iznosi 200.000 dinara. Nismo više u mogućnosti da plaćamo zakup kancelarije, a sastanke održavamo u prostorijama Saveza boraca kada je slobodna, ili u nekom restoranu. Što se tiče pomoći članovima i njihovim porodicama, kada smo imali veći budžet slali smo ljude u banju, kupovali lekove, pomagali u nabavci drva i uglja i kupovali deci paketiće za Novu godinu. To sa ovim budžetom nije moguće, jedva uspevamo da na kraju godine raspišemo konkurs za pomoć u nabavci ogreva, za 10 do 13 ljudi, koji mogu da računaju na šest do sedam hiljada dinara pomoći”, priča naš sagovornik.

Druženje kao lek

Većini članova najviše znače druženja na kojima imaju prilike da upoznaju nove ljude i druge krajeve Srbije. Po druženju je petrovačko udruženje pozntao širom zemlje, dobri su gosti i odlični domaćini.

“Nama koji smo preživeli rat sa većim ili manjim posledicama, cilj je da upoznajemo nove ljude i da se družimo, na taj način se relaksiramo i to nam je neki vid rehabilitacije. Nikad na tim skupovima ne pričamo gde je ko bio u ratu i kako je ranjen”, naglašava on.

Udruženje je organizovalo 30. septembra u Petrovcu peti „Mlavski RMVI KUP“ u pecanju na plovak - “Memorijal Miodrag Jović”, po preminulom članu koji je mnogo pomagao udruženju. Učestvovalo je 20 ekipa, što je rekordni broj, iz mnogih krajeva Srbije - Svrljiga, Pirota, Ćićevca, Zaječara, Kruševca, Kragujevca, Topole, Smedereva, Kovina, Žagubice, Bojnika, Gornjeg Milanovca, Bora...

Mlavski kup okupio rekordni broj ekipa

Organizovali su ranije više puta auto reli, u saradnji sa Domom vojnih invalida u Beogradu, a u budućnosti planiraju da organizuju neku gastronomsku manifestaciju na kojoj bi se kuvao pasulj, kupus i čorba, ko šta voli, najavljuje Stojadinović. U tom poduhvatu dragocena bi im bila pomoć opštine, Kulturno-prosvetnog centra Petrovac na Mlavi i Turističke organizacije Petrovac sa kojima imaju saradnju, ali bi ona mogla da bude i bolja, smatra predsednik ovog udruženja.

I članovi petrovačkog udruženja odlaze na manifestacije i takmičenja koja organizuju druga udruženja kad god su u mogućnosti, i tako predstavljaju opštinu na najbolji način. Proteklog meseca su, na primer, učestvovali na manifestaciji “Zlatni kotlić Bojnika” i prisustvovali su proslavi dana Udruženja ratnih invalida u Kragujevcu.

Najveći problem nerazumevanje građana

Problem svih osoba sa invaliditetom je što građani na njih gledaju drugim očima, kao da su građani drugog reda, a svakome može da se desi da postane invalid, smatra Stojadinović.

“Svi smo bili svesni kada smo otišli u rat da postoje tri opcije - da se vratiš živ i zdrav, da budeš ranjen i postaneš invalidno lice ili da pogineš. Ljudi ne shvataju da jedna sekunda čoveku promeni život za 360 stepeni, to može da se desi i civilima, a kamoli u ratu”, ističe on.

U prilog tome, kaže, govori činjenica da su parking mesta za osobe sa invaliditetom u Petrovcu uvek zauzeta jer se bahati vozači parkiraju. Invalidima znači to što imaju pravo na povlašćeno parkiranje, ali je problem što često tu privilegiju ne mogu da iskoriste.

Dobili su nedavno i invalidske kartice sa kojima ne bi trebalo da čekaju u redu u pošti i kod lekara, ali to još uvek nije zaživelo u dovoljnoj meri. Mnogim ratnim invalidima je neprijatno da koriste ove kartice jer, kako kaže naš sagovornik, njihovi sugrađani nemaju za to razumevanja, pa kako bi izbegli neprijatnu situaciju čekaju u redu.

Pet udruženja po 50.000 dinara

Opština Petrovac na Mlavi finansira i programe udruženja iz Smedereva i Požarevca sa po 50.000 dinara. Programskim i projektnim aktivnostima Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Požarevac poslednjih godina obuhvaćeno je oko 150 građana sa oštećenim sluhom različitog intenziteta i vrste sa područja opštine Petrovac na Mlavi.

Ovo udruženje se ističe kroz svoju ključnu aktivnost koja se ogleda u pružanju prevodilačkog servisa. Ova usluga igra ključnu ulogu u unapređenju kvaliteta života osoba sa oštećenjem sluha i govora tako što eliminiše jezičke barijere. Servis omogućava prevođenje za osobe koje koriste srpski znakovni jezik kao svoj osnovni način komunikacije.

Svakog četvrtka tokom čitave godine održava se Klub članova u periodu od 18 do 22 časa u prostorijama Doma gluvih u Požarevcu, koji gotovo redovno posećuju i članovi sa 100 odsto oštećenja sluha sa područja opštine Petrovac na Mlavi, a gde se pored međusobnog druženja, jednom mesečno realizuju i radionice različitog tipa, uglavnom savetodavno-edukativne, ali i u formi psihosocijalnog savetovališta.

Članovi iz Petrovca odlaze na ekskurzije, učestvuju u obeležavanju Međunarodne nedelje gluvih i Međunarodnog dana znakovnih jezika, kao i proslavama u prostorijama udruženja. Početkom oktobra počele su pripreme folklornog ansambla, dramsko-panatomimske sekcije, timova za moderni ples i pojedinačnih autora poezije na srpskom znakovnom jeziku, a tu je i učešće članova udruženja na Festivalu gluvih i nagluvih Srbije u Jagodini.

“Iznos od 50.000 dinara je identičan nekoliko godina unazad. Svakako je za realizaciju aktivnosti neophodno više novca, ali opredeljena sredstva od opštine Petrovac na Mlavi koristimo za pokrivanje dela troškova jednog mesečnog ličnog dohotka tumača i prevodioca za srpski znakovni jezik (po 20.000 dinara), dva lica angažovana u prevodilačkom servisu, od najveće važnosti za sve naše članove. Preostalih 10.000 dinara iskoristili smo za pokrivanje dela troška organizacije jednodnevne ekskurzije”, kaže Vladan Bošković, sekretar Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Požarevac.

Vladan Bošković

Međuopštinska organizacija saveza slepih i slabovidih Požarevac ima skoro 400 članova,  od toga 43 sa područja opštine Petrovac na Mlavi. Novcem koji dobijaju iz budžeta koriste za angažovanje stručnog lica za rad u udruženju, a članovima iz Petrovca, kao i svima ostalima, na raspolaganju su sve usluge vezane za socijalnu zaštitu i ostvarivanje prava koje im po invaliditetu pripadaju, za zapošljavanje, školovanje, za povlašćenu vožnju javnim prevozom...

Takođe, učestvuju u radionicama za izradu ručnih radova - štrikanje, heklanje, pravljenje predmeta od papira i kanapa, a jedna članica iz Petrovca koja je fizioterapeut bila je angažovana preko javnih radova četiri meseca. To je jedini način na koji udruženje može da radno angažuje slepa lica. S obzirom na broj članova koji imaju i na usluge koje su im na raspolaganju, iz ovog udruženja smatraju da bi trebalo da dobijaju više novca od opštine.

Međunarodno udruženje civilnih invalida rata Požarevac ima oko 20 članova iz Petrovca na Mlavi. Svake godine dobijaju sličan iznos - oko 50 hiljada dinara, i taj novac koriste za angažovanje stručnih radika, psihologa i socijalnog radnika.

Udruženje za pomoć osobama sa L-Down sindromom „Osmi dan“ iz Požarevca 2022. godine nije dobilo sredstva na konkursu, a ove godine je dobilo 50.000 dinara, iako nema članove sa područja petrovačke opštine. Predsednica ovog udruženja Nevenka Gajić, kaže da su konkurisali za novac za realizaciju programskih aktivnosti i da su odlučili da ga iskoriste za odlazak na dvodnevnu ekskurziju u Kragujevac. Zadovoljni su novcem koji dobijaju iz  budžeta ove opštine.

U Međuopštinskom udruženju distrofičara iz Smedereva, koje pokriva Braničevski i Podunavski okrug, ima 12 članova iz Petrovca. Po rečima predsednika ovog udruženja, Ivana Rankovića, dobijali su ista ili za nijansu veća sredstva i ranijih godina i zadovoljni su tim iznosom. Taj novac koriste za psiho-socijalne ili medicinske tribine namenjene distrofičarima, koje uglavnom organizuju kada su važniji datumi, poput nedelje borbe protiv distrofije i Svetskog dana invalida. Takođe, deo tog novca se troši i na organizaciju sportskih događaja kao što je turnir u šahu i takmičenje u sportskom ribolovu.

Podsećamo, najviše novca iz budžeta opštine Petrovac na Mlavi dobijaju Udruženje osoba sa dečijom i cerebralnom paralizom “Naše srce” i Opštinska organizacija invalida rada Petrovac na Mlavi, o čemu je portal E-Braničevo pisao.

DECA SA SMETNJAMA U RAZVOJU OKUPLJENA U UDRUŽENJU “NAŠE SRCE”

INVALIDI RADA NISU DOVOLJNO VIDLJIVI U LOKALNOJ ZAJEDNICI

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Bez prepreka i razlika” koji sufinansira opština Petrovac na Mlavi po javnom pozivu za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Petrovac na Mlavi radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top