Otvoren pogon za prečišćavanje vazduha u fabrici u Gradištu

Veliko Gradište

Događaji

Otvoren pogon za prečišćavanje vazduha u fabrici u Gradištu

Foto: Opština Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

U fabrici ulja “Dunavka“ u Velikom Gradištu juče je pušten u rad pogon za prečišćavanje vazduha čija je vrednost 500.000 evra.

Događaju od važnosti za očuvanje životne sredine i kvaliteta života stanovnika opštine Veliko Gradište prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i fabrike “Dunavka“ sa višim potpredsednikom i generalnim direktorom Delta Agrara Dejanom Jeremićem.

Prisutni su na samom početku imali prilike da pogledaju film o čevorogodišnjem radu fabrike, od preuzimanja do danas.

“Pre samo četiri godine, komapanija Delata Agrar kupila je Dunavku iz stečaja i danas imamo fabriku sa 80 zadovoljnih zaposlenih koji dolaze na svoj posao, imamo uloženih 15 miliona evra investicija. Većina tih investicija se odnosila na zanovljenje proizvodnje, ulaganje u proizvodnu opremu, proširenje skladišnih kapaciteta, ali ono što smatramo jednako važnim, i važnijim od toga, je da radimo na projektima koji se ne tiču direktnih proizvodnih procesa i rezultata već na projektima koji se tiču bezbenosti i zaštite na radu, projekata koji se tiču zaštite životne sredine. Upravo jedan takav projekat, za nas sve veliki, je sistem, odnosno jedan kompletan novi pogon za prećišćavanje vazduha, odosno izduvnih gasova“, izjavio je uvodnom obraćanju direktor “Dunavke“ Aleksandar Živković, zaslužan za izgradnju ovog sistema.

On je, ovom prilikom, zahvalio i kompaniji Irma, izvođaču radova, kao i opštini i predsedniku Draganu Miliću za podršku, napomenuvši da su se rezultati merenja već pokazali mnogo bolji od očekivanih, u skladu sa svim standardima.

Da su zajedničkim snagama prebrodili perod krize i izlazak iz stečaja, podsetio je predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, rekavši da je srećan zbog rezultata i što mašine nisu otišle u otpad već je fabrika prodata i radi uspešno i punim kapacitetom.

“Zadovoljstvo je što oko 100 porodica živi od ove fabrike, prima redovno platu. Sve drugo što radimo, asfaltiranje, kanalizacija, je u redu, ali kada proradi jedna fabrika, to je veoma značajno. Direktan uticaj fabrike je na život grada i indirektan što poljoprivredni proizvođači Braničevskog okruga i šire imaju sigurno mesto gde prodaju svoje proizvode“, rekao je Milić.

On je dodao i da je ovo primer dobre prakse saradnje privrede i opštine kako su ostvareni planovi od pre dve godine da se reši zagađenje vazduha što i druge fabrike treba da prihvate.

Predsedniku je pripala čast da sistem digitalno pusti u rad, pri čemu su zvanice imale priliku da na ekranima vide kako dim iz dimnjaka potpuno nestaje.

Nakon obilaska novog pogona za prečišćavanje vazduha, u prisustvu autora, gradištanskog akademskog slikara i vajara Nikole Pršendića, otkrivena je skulptura suncokreta, simbola ove fabrike i grada, izrađena od recikliranog materijala.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top